Victor Negrescu a fost la Madrid pentru a discuta cu oficialii spanioli despre preşedinţia Spaniei la Consiliul UE din al doilea semestru al acestui an şi despre includerea României la spaţiul Schengen, a transmis eurodeputatul.

„Din păcate, faptul că la viitorul Consiliu Justiție și Afaceri Interne, din 9-10 martie, acest subiect nu a fost inclus pe ordinea de zi ridică multe semne de întrebare și poate reprezenta o problemă, întrucât un nou vot trebuie pregătit temeinic și ține de România să creeze un nou moment în care să existe susținere pentru o astfel de decizie favorabilă”, a scris Negrescu pe Facebook.

Acesta susține că, din informațiile pe care le are, președinția suedeză la Consiliul UE ar intenționa un vot în luna iunie, „dar pentru acest lucru este nevoie de mai multă coerență și de o acțiune diplomatică mai clară din partea României”.

„Sunt convins că, dacă în aceste prime luni ale anului reprezentanții României vor fi mai incisivi și profesioniști în abordare, există premisele unui rezultat pozitiv sub președinția spaniolă”, a menționat Negrescu.

Carmen Avram: Pactul pentru migraţie ar putea linişti apele în UE

Europarlamentarul PSD, Carmen Avram, a comentat și ea faptul că aderarea României la spaţiul Schengen nu se află pe agenda Consiliului JAI din martie.

„În privinţa agendei JAI, pe care într-adevăr nu ne aflăm, Suedia, care deţine acum preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, a spus foarte clar de la începutul preşedinţiei că îşi doreşte foarte tare să rezolve problema României şi a Bulgariei, dar că nu va forţa discutarea acestei teme atâta vreme cât nu va fi sigură că diferendul cu Austria şi Olanda e reglat. Iar acest diferend nu e reglat pentru că aceste state, în special Austria, nu pot formula foarte clar o cerere, o doleanţă, astfel încât noi să ştim ce trebuie să îndeplinim”, a spus Avram la Prima TV, potrivit news.ro.

Ea consideră că un pact pentru migraţie ar putea linişti apele în Uniunea Europeană, pentru că ar putea să ofere statelor neliniştite între ghilimele, cum e Austria, de exemplu, care sunt nemulţumite de numărul foarte mare de migranţi care au intrat pe teritoriul lor”.

„Dacă Comisia Europeană se mobilizează şi reuşeşte să redacteze un plan care să fie acceptat de toate statele membre, am putea să vedem o liniştire a apelor. Dacă această problemă se rezolvă, dacă acest pact pentru migraţie va fi acceptat în final, îl dezgolim pe domnul Nehammer de argumente şi nu va mai avea ce să spună”, a precizat europarlamentarul PSD.

Eugen Tomac: Soluția este procesul la CJUE, dar Guvernul are altă opinie

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac crede că doar procesul intentat de el la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene poate tranşa această chestiune. El a precizat însă că Guvernul României are altă opinie şi mizează pe negocieri politice.

„Există un singur stat care ne sancţionează pe nedrept şi acel stat se numeşte Austria. Austria, până la această oră, nu a formulat niciun argument raţional care să ţină de Spaţiul Schengen. A invocat tot felul de motive politice care nu au nimic în comun cu Spaţiul Schengen. Prin urmare, eu cred că lucrurile sunt extrem de clare şi nu suntem pe ordinea de zi, deşi pe 9 martie, la Consiliul JAI se va discuta despre Spaţiul Schengen, mai puţin despre extinderea lui”, a spus Tomac la Prima TV, potrivit news.ro.

„Prin urmare, eu cred în continuare că singura soluţie pe care o avem la îndemână ca stat era acest proces la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene şi eu sper că Guvernul va conştientiza şi după Consiliul JAI din iunie că este momentul să se alăture demersului pe care l-am iniţiat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, pentru că noi nu mai avem parte aici de un conflict politic, avem parte de un conflict juridic”, a adăugat el.

Surse guvernamentale: „Interesul României e rezolvarea problemei, nu inflamarea spiritelor”

România are drept scop intrarea în Schengen, iar din acest motiv, introducerea la Curtea Europeană de Justiție a unei acțiuni contra Austriei nu ar face altceva decât să „inflameze spiritele”, au precizat, recent, surse guvernamentale pentru Libertatea.

Totodată, durata unei astfel de proceduri s-ar întinde pe aproximativ doi ani, ceea ce nu ar fi în beneficiul României, care speră să adere mai devreme decât acest estimat de timp, susțin sursele.

„Interesul nostru este rezolvarea situației, deblocarea ei, ca să intrăm în Schengen. Nu dorim să inflamăm spiritele și să le dăm austriecilor motive să ne respingă în continuare. Mai ales că deciziile din Consiliul JAI se iau în unanimitate și noi depindem de votul lor”, au afirmat surse guvernamentale pentru Libertatea.

Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând contra în Consiliul JAI de la Bruxelles, aducând drept argument criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.

Suedia deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene în perioada ianuarie-iulie 2023. Următoarea președinție rotativă va fi deținută de Spania, în perioada iulie-decembrie 2023.

Urmărește-ne pe Google News