„După cum s-a subliniat în numeroase ocazii, aderarea Bulgariei și a României la acquis-ul Schengen Schengen este un obiectiv prioritar pentru Comisie. În raportul 2023 privind situația în spațiul Schengen, Comisia a făcut un bilanț al importantelor măsuri politice luate în 2022, în special misiunile voluntare de anchetă desfășurate în Bulgaria și România în octombrie-noiembrie 2022, precum și măsurile care care au urmat”, se arată în documentul datat 17 iulie 2023.
„Raportul reafirmă încă o dată poziția clară și consecventă a Comisiei potrivit căreia ambele țări continuă să îndeplinească condițiile necesare pentru a pune pe deplin în aplicare toate părțile relevante ale acquisului Schengen. Raportul demonstrează importanța unei decizii rapide pentru a asigura potențialul deplin al spațiului Schengen prin spațiul Schengen, prin eliminarea barierelor interne care au un impact negativ asupra cetățenilor bulgari, români și cetățeni europeni”, a mai transmis Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johannon.
Totuși, în documentul consultat de Libertatea nu se precizează și un orizont de timp pentru aderarea României sau a Bulgariei la Schengen.
Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a anunţat pe 6 februarie că a deschis o acţiune împotriva Consiliului Uniunii Europene, la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, cu scopul de a anula decizia Consiliului JAI din decembrie 2022. Tomac a spus atunci că este singura șansă de aderare la Schengen, dacă în următorii doi ani în Consiliul JAI nu se va vota acest lucru.
România, blocată de Austria și Olanda în 2022
Pe 8 decembrie 2022, Austria a blocat aderarea României la Schengen, votând împotrivă în Consiliul JAI de la Bruxelles și aducând drept argument criza migranților. Olanda a votat împotriva admiterii Bulgariei, care a fost însă cuplată cu România, cele două țări fiind evaluate împreună.
Pentru aderarea la Schengen, este nevoie de vot în unanimitate în Consiliul Uniunii Europene. Următoarea reuniune a Consiliului Justiție și Afaceri Interne va avea loc pe 28 septembrie, la Bruxelles.
Dar președintele Klaus Iohannis a declarat pe 29 iunie că nu există garanții că aderarea României la Schengen va fi pusă pe agenda viitorului Consiliu JAI din acest an și a subliniat că acest lucru va fi făcut doar atunci când vor exista elemente certe care să arate că există consens.
„Nu putem să ne jucăm cu o chestiune vitală pentru România, probabil și pentru Bulgaria și importantă pentru Uniune. Nu putem să supunem la vot chestiuni o dată și încă o dată și încă o dată și să tot primim răspunsuri negative”, a afirmat Klaus Iohannis, aflat atunci la Bruxelles.
Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!