Extinderea NATO nu contribuie la securitatea în Eurasia, iar aderarea Finlandei la Alianța Nord-Atlantică este o amenințare pentru Rusia. Acesta este anunțul făcut de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, scrie Tass.
„O altă extindere a NATO nu face continentul nostru mai stabil și mai sigur”, a adăugat Peskov.
El a subliniat că Rusia va elabora măsuri pentru a-și asigura securitatea, răspunzând la acest pas. „Bineînțeles, toate acestea vor deveni elemente pentru o analiză specială”, a spus oficialul Kremlinului, care a precizat că Rusia va lua măsurile necesare „pentru a echilibra situația și a ne asigura securitatea”.
Acțiunile practice ale Rusiei ca răspuns la aderarea Finlandei la Alianța Nord-Atlantică vor depinde de măsura în care infrastructura militară a blocului militar va avansa spre granițele țării, a mai spus Peskov. „Totul va depinde de modul în care acest proces de extindere se va materializa în viitor, în ce măsură infrastructura militară (a alianței) se va apropia de frontierele noastre”, a explicat purtătorul de cuvânt al președintelui.
El a reamintit instrucțiunea lui Vladimir Putin de a elabora o listă de măsuri de consolidare a frontierelor vestice ale Rusiei, drept răspuns la consolidarea flancului estic al NATO. „Finlanda s-a alăturat pașilor neprietenoși care au fost făcuți de UE față de țara noastră. Acest lucru nu poate decât să provoace regretul nostru”, a adăugat Peskov.
„Extinderea NATO și a infrastructurii militare a alianței mai aproape de granițele noastre nu face ca lumea – și mai ales continentul nostru eurasiatic – să fie mai stabilă și mai sigură. Acest lucru este lipsit de ambiguitate”, a concluzionat purtătorul de cuvânt al președintelui.
Președintele Sauli Niinistö și prim-ministrul Sanna Marin au declarat joi că Finlanda „trebuie să solicite” aderarea la NATO în câteva zile. „Aderarea la NATO ar întări securitatea Finlandei. Ca membru al NATO, Finlanda va consolida întreaga alianță de apărare”, au spus aceștia, într-o declarație comună.
Războiul sângeros al Rusiei împotriva Ucrainei, o altă națiune europeană non-NATO, a modificat considerațiile de securitate ale Finlandei și Suediei și a condus la un sprijin ridicat pentru apartenența la Alianță.
Social-democrații premierului Marin își vor anunța hotărârea sâmbătă, iar duminică urmează decizia comună a guvernului de coaliție format din cinci partide. „Sperăm că pașii la nivel național încă necesari pentru a lua această decizie vor fi luați rapid în următoarele câteva zile”, au spus Niinistö și Marin.
În Suedia, social-democrații aflați la guvernare vor lua duminică decizia dacă se alătură NATO. Cererile oficiale ale ambelor țări sunt așteptate săptămâna viitoare. Sprijinul public al aderării la NATO a oscilat între 20 și 30% în Finlanda, chiar și după incursiunile Rusiei în Georgia în 2008 și în Ucraina în 2014.
Dar cel mai recent sondaj a arătat că 76% dintre finlandezi sunt acum de acord să adere la NATO și doar 12% se opun.