Reprezentantul Suediei la Uniunea Europeană, Lars Danielsson, a subliniat că țara sa nu s-a opus niciodată pentru aderarea celor două state la spațiul de liberă circulație.

„Observăm că unele dintre motivele pentru care nu există o decizie pozitivă în decembrie nu sunt direct legate de probleme europene sau de cele care sunt în prerogativele președinției”, a mai spus oficialul, citat de presa suedeză.

El a subliniat că subiectul se află în prezent în stadiul consultărilor bilaterale, iar chestiunea va reveni pe ordinea de zi a Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI), abia după ce „există o șansă rezonabilă de a obține aprobarea în Consiliu”.

„Deci vom încerca să facem acest lucru în timpul președinției suedeze, dar nu pot garanta că se va întâmpla. Acest lucru nu depinde în primul rând de noi, ci de părțile afectate”, a spus Danielsson. Președinția suedeză se încheie la 30 iunie 2023.

La Consiliul JAI din 8 decembrie, Austria și-a folosit dreptul de veto și a blocat aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Un vot împotrivă a venit și din partea Olandei, care anunțase că aceasta va fi poziția sa, însă nu pentru a bloca România, ci pentru a se opune aderării Bulgariei.

La finalul lui 2022, ministrul austriac pentru afaceri europene preciza că aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va fi aprobată de Viena când Uniunea Europeană va face progrese pe politica privind migrația.

Urmărește-ne pe Google News