„Țara noastră contribuie consistent la securitatea Uniunii Europene, de aceea aderarea țării noastre la Spațiul Schengen, în cel mai scurt timp, reprezintă urmarea firească a acțiunilor noastre de până acum”, a scris Lucian Bode pe Facebook.
Ministrul de interne a adăugat că Garda de Coastă este o structură europeană „matură”, pe care România şi partenerii săi se pot baza în situaţii dificile.
„Avem încredere în profesionalismul de care dau dovadă angajații acestei structuri în misiunile încredințate, care au ca unic obiectiv asigurarea securității spațiului maritim național, dar și regional. Le mulțumesc și îi felicit pentru modul în care își fac datoria față de România, și pentru eforturile depuse în sprijinul apărării valorilor și al principiilor democratice pe care se clădește suveranitatea, independența și libertatea statelor”, a mai afirmat Lucian Bode.
Ministrul PNL de interne a fost prezent la Ziua Marinei, în Portul Militar Constanţa, la festivităţile dedicate zilei de 15 august.
Ce va însemna pentru România intrarea în Schengen
Spațiul Schengen este o zonă de liberă circulație a persoanelor. Concret, cele 26 de țări membre au eliminat controalele la frontieră, iar granița se trece fără a fi prezentate actele de identitate.
Cele 26 de țări membre Schengen sunt: Austria, Belgia, Cehia, Danemarca, Estonia, Elveția, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Suedia.
În acest moment, România, Bulgaria, Croația și Cipru așteaptă să intre în spațiul Schengen. Ultimul stat care a aderat este Liechtenstein, în 2011.
Pentru România, aderarea la spațiul Schengen va însemna:
- eliminarea controalelor persoanelor la frontierele interne;
- set comun de reguli care se aplică persoanelor care trec frontierele externe ale statelor membre UE;
- cooperarea consolidată în domeniul polițienesc;
- cooperare judiciară prin intermediul unui sistem rapid de extrădare și transfer ale executării hotărârilor penale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro