Tu si vecinul tau sunteti mult mai apropiati decat credeti. In ciuda diferentelor de ordin fizic, psihic sau cultural, toti locuitorii de astazi ai planetei au cel putin un lucru in comun: cu totii suntem inruditi cu o femeie care a trait acum 150.000 de ani. Cel putin asa sustine un grup de oameni de stiinta americani, care au studiat aceasta ipoteza timp de cativa ani si au realizat un documentar despre „Adevarata Eva”.
Ce inseamna „Adevarata Eva”? Nu se refera la Eva biblica, cum nu se refera nici la mama noastra comuna. Se refera la Eva mitocondriala, o femeie care a trait in Africa de Est cu peste 150.000 de ani in urma si care este, totodata, cel mai recent stramos comun al tuturor oamenilor care traiesc pe glob la ora actuala. Spre deosebire de ADN-ul din nucleu, care determina culoarea ochilor sau inaltimea, ADN-ul mitocondrial este responsabil de energia chimica din aproape toate celulele umane; oamenii nu pot supravietui fara el. ADN-ul mitocondrial a fost transmis pe linie materna (barbatii nu il pot transmite) de la asa-numita Eva mitocondriala. Ea nu a fost singura femeie in viata la acea vreme si nici nu a fost, neaparat, cea mai fertila, ci a avut singurul ADN mitocondrial rezistent, care a trecut de la mama la fiica de generatii si a supravietuit singurului exod pornit din Africa acum 80.000 de ani. Intregul glob a fost populat din acea unica migratie a stramosilor omului modern, in care s-au aflat si femei descendente ale Evei mitocondriale. Dupa schimbari climatice dramatice, eruptii vulcanice, secete si alte dezastre naturale, specia umana a supravietuit, ajungand, in cele din urma, sa populeze intregul glob.
In ceea ce priveste diferentele de culoare ale pielii, dr. Nina Jablonsk, de la Academia de Stiinte din California, explica modul in care culoarea pielii a evoluat ca mijloc de prevenire a defectelor din nastere. Pigmentatia modifica nivelul acidului folic (o biomolecula extrem de importanta pentru dezvoltarea fetusului) din sange, prin protectia pe care o ofera impotriva radiatiilor ultraviolete. In functie de cat de expusa la acest tip de radiatii era zona in care traiau, femeile aveau nevoie de mai multa sau mai putina pigmentatie pentru a putea avea copii sanatosi. Drept urmare, culoarea pielii a evoluat in functie de aceste nevoi. De aceea, astazi, doi oameni pot fi inruditi chiar daca, de exemplu, unul este negru iar celalalt alb.
Drept dovada, teste efectuate in Chicago pe baza unor probe de ADN mitocondrial prelevate de la un grup de persoane diferite, au avut rezultate surprinzatoare: doua femei, una de origine greaca si alta de origine amerindiana, si-au descoperit un stramos comun in persoana unei femei care a trait acum 30.000 de ani.
Duminica, 21 aprilie, ora 22.00, Discovery Channel difuzeaza in premiera mondiala un documentar de doua ore despre acest subiect. In cadrul aceluiasi program este urmarita expansiunea omului modern in toata lumea, de la fragilele inceputuri din Africa la exodul care a avut loc prin Asia de Sud, in Australia, in Europa si in final catre cele doua Americi.