Totul se gâtuie la extragerea de material genetic, pentru că această tehnică moleculară presupune extragere de material genetic, ceea ce se face manual în 99% din cazuri, inclusiv la ”Matei Balș”. Din acest motiv, capacitatea de testare este sub 100 de teste pe centru pe zi
Specialist din Ministerul Sănătății, pentru Libertatea:
Excepția o reprezintă Institutul Cantacuzino, care poate să prelucreze 200 de teste pe zi. ”În acest moment se pot face maximum 700 de teste pentru coronavirus pe zi, pe total țară”, a spus un specialist din MS pentru Libertatea.
Nici numărul total de 700 pe zi nu este bătut în cuie, ci mai degrabă o medie: prelucrarea manuală face ca lucrurile să depindă mult de angajați și cât pot duce aceștia într-o zi normală de lucru.
Extractoarele automate ar putea crește capacitatea de 5 ori
Capacitatea poate crește prin extractoare automate de material genetic, iar Ministerul caută în acest moment să achiziționeze.
Dacă reușim să le aducem acum, o să crească de 5 ori capacitatea de testare pe zi. Acum sunăm furnizorii, mâine, poimâine o să știm mai clar.
Sursă din minister, pentru Libertatea:
Vor contribui la testări în perioada următoare și centrele de cercetare din Universitățile de Medicină și Farmacie, precum și cele din subordinea Ministerului Educației. Majoritatea au extractoare automate, de capacități mari.
”Dacă reușim să pornim cumva tot acest potențial, putem să facem pentru noi și încă trei țări, atâta aparatură avem, cu condiția să modernizăm un pic partea asta de extractoare, la care nu s-a gândit nimeni până săptămâna asta. În condiții normale, nu ai nevoie de atâta infrastructură de extragere, pentru că nu ai atâtea probe la nivel de țară, dar acum avem nevoie”, explică sursa Libertatea.
Oficial, Ministerul a suștinut că ”capacitatea de testare este în funcțiune și este suficientă”, după cum a spus pe 8 martie secretarul de stat Nelu Tătaru la Iași, citat de Mediafax.
Tot pentru a spori capacitatea de testare se va apela și la aparatura deținută de direcțiile sanitar-veterinare, ceea ce premierul Orban a și spus la teleconferința de presă de acum câteva zile, dar fără să dea nici el numărul real al testelor posibile în acest moment!
Ascunderea adevărului a devenit un obicei al statului nostru în crizele medicale. Coincidența face ca azi, în chiar ziua lansării documentarului ”Colectiv” pe TV (ora 20 pe HBO), moment în care milioane de români pot avea acces la filmul care arată ”dezvăluiri despre corupția guvernului la cel mai înalt nivel”, Libertatea, ziar unde lucrează acum echipa extinsă de investigație care a făcut dezvăluirile din ”Colectiv”, să arate această nouă minciună a Guvernului. De data aceasta minciuna e legată de o altă criză medicală, ce a a coronavirusului.
Sursele din Ministerul Sănătății spun că, în ceea ce privește implicarea laboratoarelor private în creșterea numărului de teste de COVID – 19, majoritatea ar avea aparatură de la compania Roche, dar pe piața din România nu sunt disponibile testele specifice Roche.
În schimb sunt disponibile kituri de testare mai mici, care pot fi folosite în orice aparat. Deci în teorie ar putea contribui și laboratoarele private, spun oamenii din minister.
făcuse România până acum două zile
Acum un singur test de coronavirus costă și 30 de dolari
În prezent, Ministerul Sănătății a achiziționat 10.000 de teste, care costă 20 de dolari unul. Sunt în prezent discuții pentru a cumpăra alte câteva zeci de mii de teste moleculare, spun oamenii din minister, însă este greu de găsit o ofertă avantajoasă. În unele cazuri, prețul pe kit sare de 30 de dolari.
Cele 10.000 de teste ar ajunge cel mult două săptămâni dacă s-ar folosi la maximum capacitatea de testare din prezent, fără a lua în calcul suplimentările de la centrele de cercetare sau direcțiile sanitar-veterinare.
Scopul nostru este să ajungem la un vârf de 7.000 de teste posibil de efectuat într-o zi. Există capacitate și există oameni, în acest moment problema este de consumabile (n.r. kiturile de testare) și de reorganizare.
Angajat din Ministerul Sănătății:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro