Acesta susţine că George Enescu a fost folosit într-o manieră perversă şi fără scrupule, candidând pentru un post de deputat pe lista Blocului Partidelor Democratice şi efectuând un turneu în URSS, după care i s-a dat voie să plece.
În volumul "George Enescu - un exil supravegheat? Eseu despre ultimii ani ai Maestrului (1946-1955)" se regăsesc reuneşte un corpus de 50 de documente transcrise din Arhivele Securităţii şi o culegere de patru înregistrări muzicale din Fonoteca Radio.
"Regimul comunist s-a folosit de Enescu, Sadoveanu, de C. I. Parhon, dar de cine nu s-a folosit? Enescu naivul, sincer democrat şi monarhist, deşi n-a fost un reacţionar, era dus la întâlniri de la A.R.L.US. să povestească despre realizările din Uniunea Sovietică", a spus a spus Cioroianu, conform Agerpres.
Istoricul Marius Oprea a subliniat că Enescu avea nume de cod "Enache", dar nu a turnat, nu a compus pentru regimul comunist, lucrând doar pentru a-şi desăvârşi proiectul său artistic. "România era o ţară ocupată, care intra din dictatură în dictatură - Regală, Legionară şi Comunistă - iar George Enescu este cu atât mai admirat cu cât a creat într-o asemenea ţară", a spus Oprea, care a subliniat că "Enescu a fugit de regim, şi nu de patrie, la fel ca Eliade, care nu s-a întors, în ciuda eforturilor făcute de Securitate".
Ladislau Csendes crede că prin plecarea sa, George Enescu a lăsat un mesaj moral, pas făcut după ce regele Mihai părăsise România, devenită un regim. "Când a fost foametea? În '46. Enescu s-a dus la Truman (n.r. - preşedintele SUA) şi i-a cerut un ajutor", a spus Csendes.
Cine a fost George Enescu?
Născut la 19 august 1881 în Liveni, judeţul Botoşani, George Enescu a manifestat încă din copilărie o înclinaţie extraordinară pentru muzică. A început să cânte la vioară la vârsta de 4 ani, la vârsta de 5 ani apare în primul său concert şi începe studii de compoziţie
Din primii ani ai secolului XX datează compoziţiile sale mai cunoscute, cum sunt cele două Rapsodii Române (1901-1902), Suita Nr. 1 pentru orchestră (1903), prima sa Simfonie (1905), Şapte cântece pe versuri de Clément Marot (1908).
Activitatea sa muzicală alternează între Bucureşti şi Paris, întreprinde turnee în mai multe ţări europene, având parteneri prestigioşi ca Alfredo Casella sau Louis Fournier.
Citeşte şi: Cele mai scumpe instrumente muzicale din lume, în concert la Ateneul Român
Încărcaţi în căruţă şi duşi să asculte Enescu | Pregătiri de excepție în comuna natală a marelui artist, pentru un concert special