Paranoia, căci despre ea e vorba afectează în zilele noastre una din patru persoane. Bolnavul este perpetuu bântuit de gânduri negre, de frici aparent fără logică, iar recuperarea sa se face prin şedinte de psihoterapie. Cel care a tras semnalul de alarmă este psihiatrul britanic Daniel Freeman, potrivit căruia unul din patru oameni este afectat la un moment dat de temeri paranoide.
„Paranoia este temerea nefondată sau exagerată că alţii încearcă să ne facă rău. Ne temem de străini, peste tot sunt camere de supraveghere. Nu îndrăznim să ne lăsăm copiii să se joace afară. Pare că am intrat în era paranoia, iar indicatorii ne arată că situaţia se va agrava şi mai mult”, a declarat specialistul britanic, profesor la Universitatea Oxford, într-un interviu acordat presei engleze. El a făcut un studiu cu rezultate incredibile: 40% din cei intervievaţi s-au temut la un moment dat că sunt vorbiţi de rău, iar 20% sunt chinuiţi de gândul că sunt ţinuţi sub observaţie sau urmăriţi la propriu. În fine, 5% se tem că există o vastă conspiraţie menită să-i distrugă.
Deşi un prim pas în tratatrea acestei afecţiuni psihice se face prin intermediul terapeuţilor, psihiatrul britanic spune că e nevoie de o societate mai echilibrată pentru ca fenomenul să se reducă.