Alimentele bio sunt tot mai frecvente pe rafturile magazinelor, însă calităţile lor sunt reale sau există tendinţa să li se atribuie proprietăţi benefice pentru sănătate, care nu au fost încă dovedite? „Realitatea este”, spune dr. Șerban Damian, „că nu s-a putut dovedi că alimentele bio conţin mai mulţi nutrienţi esenţiali pentru sănătate faţă de alimentele obişnuite. Nici măcar în privinţa substanţelor toxice (cum ar fi metalele grele, cadmiu, arsenic), studiile nu au putut demonstra că alimentele bio aduc un beneficiu semnificativ”.
Un aliment bio sau organic este acela care a fost cultivat sau crescut fără a se folosi niciun pesticid, fertilizator chimic, antibiotic sau hormon. Aici sunt incluse toate elementele ciclului natural de creştere – solul, apa folosită la irigare, mediul înconjurător (în sensul că un aliment nu are cum sa fie bio, dacă la 2 km de cultură este amplasată o rafinărie sau o fabrică ce poluează). De asemenea, contează şi metodele de prelucrare ale produsului finit: nu se pot folosi aditivi sau conservanţi chimici ori metode fizice ca iradierea. Aşadar, marca „bio” de pe un produs ar trebui să ne dea certitudinea că sunt respectate toate aceste norme.
Citește mai mult pe Libertatea pentru femei.