Deputatul USR Iulian Bulai a acuzat PSD de ”hoție și incompetență” în cazul mămicilor artiste, jurnaliste, scriitoare, traducătoare, arhitecte sau programatoare. Acesta a scris pe Facebook că drepturile de proprietate intelectuală au fost scose din categoria veniturilor din activități independente, ceea ce mai departe face ca aceste mămici să aibă indemnizații ”mai mici spre deloc”.
Libertatea face lumină în acest caz.
Pe scurt, situația derivă din faptul că statul a vrut să repare o eroare pe care tot el a produs-o.
Iată întâi de toate declarația lui Bulai. Acesta promite că îndreptarea situației va fi prioritatea USR în această toamnă.
”PSD nu se oprește niciodată din hoție și incompetență, nici măcar atunci când e vorba despre mamele cu copii mici.
Artiste, arhitecte, jurnaliste, scriitoare, traducătoare, IT-iste și, în același timp, proaspete mămici? Ei bine, PSD a avut grijă ca indemnizația lor de creștere a copilului să fie mai mică sau spre deloc.
Ultima modificare a Codului fiscal a scos drepturile de proprietate intelectuală din definiția activităților independente, dar Ministerul Muncii (și al… Justiției Sociale) al Liei Olguța Vasilescu a «uitat» să actualizeze ca atare și OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.
Așa că, începând de anul acesta, mamelor cu venituri din drepturi de autor nu li se mai iau în considerație aceste venituri la calculul indemnizației. Nici măcar atunci când drepturile de autor au reprezentat singurul lor venit, pentru care au plătit impozit și contribuții în ultimele 12 luni, iar neluarea în calcul a acestui venit le lipsește de dreptul la concediu și indemnizație.
Începe o nouă sesiune parlamentară și le promitem mamelor că una dintre prioritățile USR va fi, în această toamnă, modificarea OUG 111 și restabilirea drepturilor lor!”, a scris el.
Care este problema
Reamintim, în toamna anului trecut, Guvernul a aprobat trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. În total, angajații datorează acum 25% contribuție socială și 10% contribuție la sistemul de sănătate.
Odată cu ”revoluția fiscală”, Guvernul a pus persoanele care câștigă bani din activități independente să meargă la ghișee ca să depună celebra Declarație 600. Peste 200.000 de români au fost puși pe drumuri, potrivit datelor oficiale.
Ca să rezolve problema, Guvernul a aprobat Ordonanța de Urgență 18/2018, prin care angajatorii erau forțați să rețină la sursă contribuțiile, iar în cazul persoanelor care încasează atât salariu cât și drepturi de autor, pentru acestea din urmă nu se mai datorează contribuții.
Consultantul fiscal Adrian Bența explică simplu:
”Măsura s-a vrut însă una de acordare a unor facilități fiscale pentru acele persoane fizice ce erau în același timp și salariate și realizau și drepturi de proprietate intelectuală și plăteau contribuție la pensii pentru ambele categorii de venituri.
Prin aceeași ordonanță s-a scutit la plata contribuției la pensii acele persoane fizice ce realizează venituri din salarii și drepturi de proprietate intelectuală pentru contribuția la pensii ce corespunde drepturilor de proprietate intelectuală.
Desigur, cum nu se putea da la toată lumea, respectiv la toate persoanele fizice ce desfășurat activități independente sau profesii liberale care și în prezent plătesc contribuție la pensie chiar dacă sunt salariate, s-a procedat la acest artificiu fiscal”.
Ce ar trebui să facă părinții afectați
Însă cum nu se mai datorează contribuții, nici indemnizații nu se pot plăti la valoarea veniturilor, începând cu 23 martie 2018.
”Cel mai greu va fi pentru acei părinți la care drepturile de proprietate intelectuală sunt singura sursă de venit pentru care s-a achitat atât impozit cât și contribuția la pensii cât și contribuția la sănătate la care acest venit nu o sa se ia în considerare la determinarea indemnizației.
Părinții ce se află în această situație au singura soluție să ceară modificarea urgentă a legislației ce totuși nu poate să aibă caracter retroactiv. Probabil, s-ar putea acorda o compensație pentru aceste pierderi.
Nivelul indemnizației nu este condiționat de plata contribuției la CAS (pensii), ci de valoarea venitului aflat în baza de calcul pentru indemnizație”, a afirmat Adrian Bența pentru Libertatea.
Indemnizația minimă pentru mame este 1.250 lei
Indemnizația de mamă are o limită minimă de 1.250 de la 1 ianuarie 2018 și se calculează raportat la indicele social de referință.
Legislația lasă posibilitatea celor care câștigă bani din drepturi de autor să achite opțional contribuții pentru sumele respective.