Numirea noului director al Societății de Transport București, Adrian Criț, s-a suprapus cu negocierile care s-au purtat între Primăria Capitalei și compania Astra Arad pentru parafarea contractului pentru livrarea a 100 de noi tramvaie, scrie Adevărul.

Astra Vagoane Călători din Arad, în asociere cu o firmă din China, a fost declarată câștigătoarea licitației în cursul anului trecut, pe baza unei oferte depuse în 2018. Ulterior, a cerut majorarea sumei, invocând creșterea prețurilor din industrie din cauza pandemiei.

Furnizorul tramvaielor a cerut majorarea contractului de la 840,88 milioane lei, fără TVA, la 874,51 milioane lei, fără TVA, în luna martie, printr-un act adiţional care să fie semnat odată cu contractul, notează Adevărul.

Primarul Capitalei declara în martie că negocierile sunt în curs.

„Au fost mai multe discuții cu Astra, următoarea o să fie luni, pe 8 martie. Obiectul acestor discuții vizează faptul că au trecut niște ani de la momentul la care oferta a fost depusă, a fost depusă dacă nu mă înșel la jumătatea anului 2018, între timp a apărut și pandemia și au sărit prețurile în această industrie. Întrebarea este dacă avem un mecanism legal astfel încât aceste solicitări care sunt cumva firești să intre pe un mecanism legal”, a explicat Nicușor Dan într-o conferință de presă susținută pe 5 martie, citat de Hotnews.

Pe 11 mai, Nicușor Dan a anunțat că a semnat contractul cu Astra Vagoane Arad . „Este vorba despre un contract cu valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, bani europeni”, a precizat edilul.

Creditul obținut de Criț de la banca lui Blidar

Adrian Criț a fost numit director general al STB pe 10 martie. Acesta a mai deținut această funcție în perioada 2010 – 2011.

Potrivit Adevărul, Adrian Criț a avut în trecut legături apropiate cu Blidaru.

În calitate de director RATB semnat în 2011 un contract cu Astra Arad pentru furnizarea de tramvaie în valoare de 600 de milioane de euro.

Anterior semnării contractului, Adrian Criț a obținut un credit de 250.000 de lei de la Banca Comercială Feroviară, unde proprietar era Valer Blidar. Acesta fiind și cel care a garantat pentru credit cu un cont personal, scrie Adevărul, care citează o anchetă din 2011 realizată de revista Kamikaze.

Articolul din Kamikaze nu mai este disponibil online. Adevărul face trimitere la un articol publicat în 2011 de Hotnews, în care sunt publicate o serie de informații în investigație.

Urmărește-ne pe Google News