Fostul miner Ardelean Fărcaș, 59 de ani, cel care conducea din 1997 un centru de meditație deschis într-o comună din apropierea localității Brad, județul Hunedoara, a fost arestat joi de poliția din localitate, fiind acuzat de viol, șantaj și împiedicarea accesului copiilor la educație, conform Ziarului Hunedoreanului.
Arestarea acestuia apare în urma dezvăluirilor apărute în două articole publicate de jurnalista Delia Marinescu pe Scena 9, care descriu modul în care funcționa comunitatea lui Fărcaș, dar și abuzurile la care îi supunea pe membrii acesteia.
„În 26 aprilie 2022, Poliţia Municipiului Brad a fost sesizată cu privire la apariţia în spaţiul public a unor informaţii cu privire la comiterea de infracţiuni contra libertăţii persoanei şi infracţiunii contra integrităţii sexuale, ce ar fi fost săvârşite în cadrul unei comunităţi (având statut de „asociaţie culturală”) dintr-o comună din apropierea municipiului Brad. În urma activităţilor investigative efectuate în cauză, poliţiştii au stabilit că autoproclamatul lider spiritual al comunităţii, un bărbat în vârstă de 59 de ani, a pus bazele unei comunităţi în care locuiesc diferite persoane, sub pretextul că slujesc „emancipării spirituale” (în relaţie cu persoanele de sex feminin, bărbatul este bănuit că ar fi comis, în mod repetat, fapte de hărţuire sexuală şi de viol). Totodată, acesta ar fi împiedicat accesul la învăţământul general obligatoriu al minorilor care trăiesc în cadrul comunităţii, aceştia nefiind înscrişi la niciuna dintre unităţile de învăţământ ale statului român”, a informat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara, notează presa locală.
1.000 de oameni veneau anual aici
„La centrul de meditație înființat în 1997 de minerul Ardelean Fărcaș ajung anual aproximativ 1.000 de oameni, din țară și din străinătate. Aceștia sunt interesați de Vipassana, o tehnică de meditație pe care au practicat-o și istoricul Yuval Harari sau artista Marina Abramović. Centrul de la Dumbrava de Sus nu este însă acreditat, iar liderul Ardelean Fărcaș, cunoscut ca Adi de la Brad, nu are certificare de profesor Vipassana, așa cum el însuși pretinde, potrivit reprezentanților rețelei internaționale dhamma. El predă sub un nume fals o metodă proprie, în care amestecă teorii ale conspirației, invenții tămăduitoare, și abuzuri”, nota jurnalista Delia Marinescu în materialul publicat luna trecută.
În același articol, mai mulți oameni care au mers în comunitate reclamă abuzurile la care au fost supuși.
„Foştii membri îl acuză pe Adi de la Brad de abuz sexual, abuz emoţional, exploatare prin muncă, izolarea de propriile familii, constrângerea de a nu merge la medic, de a trece copiii pe numele lui şi a nu-i trimite la şcoală. Şi în primul material documentasem abuzurile emoţionale ale liderului, care le indica oamenilor când au voie să facă sex sau să mănânce, care le recomanda să apeleze la obiectele şi poţiunile create într-un laborator improvizat în loc să meargă la medic şi care includea teorii ale conspiraţiei în meditaţie”, conform Scena9.
Ardelean Fărcaș a negat acuzațiile.
Foto: Bogdan Dincă/Scena 9
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro