Reprezentanții IPJ Hunedoara au venit, sâmbătă, cu noi precizări legate de gurul „Copiilor Soarelui”, pe nume Ardelean Farcaş. Bărbatul este un fost miner care a pus bazele unei comunităţi izolate din zona Bradului și a fost arestat preventiv după ce fostele sale adepte l-au acuzat de abuzuri.
În urma apariției în spațiul public al unor informații cu privire la comiterea de infracțiuni contra libertății persoanei și infracțiunii contra integrității sexuale, ce ar fi fost săvârșite în cadrul acestei comunități, polițiștii au făcut percheziții la „Copiii Soarelui”.
Astfel, marți, 24 mai polițiștii au efectuat 14 percheziții pe raza municipiului Brad.
„Perchezițiile domiciliare au fost efectuate în prezența reprezentanţilor D.G.A.S.P.C. Hunedoara, care au evaluat situația celor 23 minori prezenți, la fața locului fiind prezente și două echipaje medicale, având în vedere faptul că în cadrul acestei comunități se aflau și femei însărcinate”, au transmis reprezentanții IPJ Hunedoara.
A doua zi liderul comunității spirituale cunoscut ca „Adi de la Brad” a fost arestat pentru 24 de ore. La data de 26 mai Judecătoria Brad a dispus măsura arestării preventive pentru o perioadă de 30 zile a bărbatului, care a fost depus în Centru de Reţinere şi Arestare Preventivă Hunedoara – Deva.
Bărbatul în vârstă de 59 de ani din Dumbrava de Sus, judeţul Hunedoara, se folosea de numele unei asociaţii de cultură pentru a aduna mai multe persoane în jurul său. Este cercetat de anchetatori după ce ar fi întreţinut relaţii intime cu femeile din comunitatea respectivă. Până acum, potrivit anchetatorilor bărbatul a negat acuzațiile.
Acesta este anchetat pentru șantaj, viol, împiedicarea accesului la învățământul general obligatoriu și exercitarea fără drept a unei profesii sau activități. Anul trecut publicația Scena 9 a făcut mai multe dezvăluiri despre modul în care funcționa comunitate, dar și despre abuzurile la care erau supuși cei care făceau parte din aceasta.
Comunitatea „Copiii Soarelui” a fost înființată în anul 1997 și s-a stabilit în Munții Apuseni, în localitatea Dumbrava de Sus, din comuna hunedoreană Ribița, în apropierea municipiului Brad, reunind, de-a lungul timpului, mai multe persoane – de la tineri de liceu până la absolvenți de studii superioare – interesate de meditația Vipassana, una dintre cele mai vechi tehnici din India.
O parte dintre cei sosiți în „centrul de meditație” de la Dumbrava de Sus să ia parte la aceste cursuri de meditație, au rămas să trăiască în cadrul acestei comunități.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro