Întrebată dacă este un arbitru în scandalul Bâstroe, Adina Vălean a explicat, la Prima TV, că acest scandal nu există la Bruxelles. „Scandalul Bâstroe nu se vede în niciun fel la Bruxelles, nu există. La Bruxelles nu există, nu, pentru că nu am fost solicitaţi în mod expres”, a subliniat Vălean.

„Deci eu la Bruxelles, comisarul de transport, am primit o solicitare din partea Ucrainei la un moment dat, când extindeam hărţile de infrastructură de transport, cu rugămintea de a include din partea Ucrainei, braţul Chilia în reţelele de transport europene. El nu este acum în reţelele principale de transport. Conform regulamentelor noastre, noi nu putem, când ai infrastructură transport la frontieră între două ţări, să incluzi nimic, fără acceptul celeilalte. Şi atunci ceea ce am iniţiat a fost o consultare cu România, am primit un punct de vedere rezervat, am informat partea ucraineană, care n-a mai zis nimic referitor la faptul că nu poate intra în hărţile de transport braţul Chilia din motivele care s-au spus. Este practic singura sesizare sau solicitare oficială pe care am primit-o la Bruxelles”, a explicat Vălean.

Potrivit comisarului pentru transporturi, mesajul transmis în procesul de mediere a fost ca părţile să cadă de acord.

„În momentul de faţă, la Comisia Europeană, nu avem nicio solicitare oficială de a media ceva. Am făcut-o din propria iniţiativă, pentru că vrem să funcţioneze coridoarele solidarităţii. Vrem să fie bună înţelegere aici, pentru că sunt porturi ucrainene la Dunăre în care vin cereale, pentru că e portul Giurgiuleşti al Moldovei, pentru că avem interese economice de o parte şi de alta. Dar Canalul Sulina este cel pe care îl sprijinim şi îl considerăm principalul canal de trafic de mărfuri în Delta Dunării”, a concluzionat Adina Vălean

Pe 9 mai, ministrul mediului, Tanczos Barna, a declarat că specialiştii în hidrologie analizează datele provenite din măsurătorile terminate în urmă cu o lună, precizând că acţiunea durează între 10-14 zile.

Scandalul canalului Bâstroe a izbucnit pe 15 februarie, după ce ministrul Sorin Grindeanu a declarat că „există semnale că în acest moment, Ucraina face lucrări de dragare a canalului Bâstroe”. Ulterior, Kievul a admis că a adâncit canalul Bâstroe de la 3,9 metri la 6,5 metri.

Urmărește-ne pe Google News