Ziarul a scris la începutul acestui an că fosta conducere a ASF a încasat prime de 720.000 de lei în anul falimentului Euroins.
Nicu Marcu – fostul șef al instituției – a primit anul trecut 122.000 de lei, iar bonusuri de vacanță și performanță au încasat și alți membri ai conducerii.
Epopeea bonusurilor
În 2023, Libertatea a scris cum șeful ASF a primit în 2022, anul falimentului City Insurance, un număr de 15 salarii de câte 12.500 de euro, dintre care unul a fost bonus de „performanță excelentă”.
În total, Nicu Marcu a trecut în declarația de avere depusă în august 2023 că a încasat de la ASF 892.533 de lei. Suma este aferentă anului 2022 și este echivalentă cu peste 74.000 de lei pe lună.
Nicu Marcu și fosta conducere a ASF au refuzat să explice parlamentarilor natura primelor și bonusurilor.
Fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui a dat în judecată ASF și a câștigat în instanță, instituția fiind obligată să prezinte întreaga structură de beneficii.
Conform contractului colectiv de muncă, angajații mai primeau bani și pentru „Zilele ASF”, pentru vacanță și un bonus pentru Crăciun.
Documentul mai prevede și abonamente de fitness și welness, fonduri pentru situații medicale neprevăzute și asigurări de viață.
Conducere nouă
În decembrie 2023, Parlamentul a votat o nouă conducere pentru ASF:
- Președinte – Alexandru Petrescu
- Prim-vicepreşedinte – Gabriel-Ioan Avrămescu
- Vicepreşedinte – Maria Gabriela Horga
- Vicepreşedinte – Sorin Cristinel Mititelu
- Vicepreşedinte – Ştefan Daniel Armeanu
- Membru neexecutiv – Jozsef Birtalan
- Membru neexecutiv- Aura Gabriela Socol
- Membru neexecutiv- Ovidiu Răzvan Wlassopol.
Responsabil pentru sectorul de asigurări este acum Sorin Mititelu, care îl înlocuiește pe Cristian Roșu.
Beneficiile din contractul colectiv nu mai sunt disponibile
Mititelu spune că nu mai este în vigoare contractul colectiv de muncă anterior, astfel că beneficiile stipulate nu mai sunt disponibile.
Într-un interviu pentru Libertatea, acesta a precizat că viitorul contract colectiv va conține o serie de beneficii standard pentru angajați, precum tichete de masă, iar performanța va fi măsurată.
Este inoportun să ai contraperformanțe și în același timp să primești bonusuri.
Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF responsabil pentru sectorul de asigurări:
Redăm mai jos un scurt interviu pe care Mititelu l-a acordat ziarului:
Libertatea: Legat de ASF, având în vedere toate scandalurile care s-au întâmplat în ultimii ani, și cu companiile intrate în insolvență, și cu salariile și bonusurile luate la nivel de personal, există vreo intenție de a se reglementa, de a se scădea sau renegocia aceste remunerații?
Sorin Mititelu: Astăzi nu mai este contract colectiv de muncă. Deci toate acele beneficii nu mai sunt disponibile.
– Deci nu mai sunt 16 salarii și prime?
– Nu, e un contract în curs de negociere, sunt niște negocieri. Este procesul standard de negociere a unui contract colectiv de muncă. Și vă pot spune că rezultatul final nu va ieși obligatoriu din limitele de reglementare.
Suntem supuși unei cerințe din perspectiva aceasta, dar după ce expiră perioada de aplicare a acelei reglementări să zicem că am avea posibilitatea să oferim o serie de beneficii. Cu siguranță nu au de ce să fie și nu vor mai putea fi diferite de ceea ce ține de rezonabilitate și de situații comparabile din piață. Este impropriu spus din piață, din societate…
Doar bonusuri standard
– Era cumva ciudat că se dădeau prime inclusiv în anii în care falimentau diverse companii și unde erau fix acuzații de lipsă de supraveghere.
– Unele beneficii sunt de utilitate imediată și practic fac parte dintr-un pachet standard de beneficii. Așadar, atunci când vrei să angajezi forță de muncă calificată din piață, vrând-nevrând va trebui să ai oferte similare celor care sunt în piață. Cum ținta noastră este reprezentată de cei din piața de asigurări, este normal să ai anumite beneficii pe care le au, spre exemplu, angajații unor asigurători. Și aici cel mai bun exemplu este cel cu tichetele de masă.
– Da, sunt standard.
– Acelea nu sunt de respins, ele sunt parte dintr-un pachet rezonabil de beneficii.
„Performanța trebuie identificată și măsurată”
– Dar nu prime de zeci de mii de euro la final de an…
– În privința primelor e vorba până la urmă de necesitatea unui act managerial de a motiva și de a răsplăti performanța. Dar performanța trebuie identificată și măsurată, constatată. Și în funcție de ea oferite alte beneficii, și nu invers. Și sunt sigur că următorul contract colectiv nu va avea alt principiu decât acesta.
Iar în cazul nostru, da, este totuși inoportun să ai contraperformanțe și în același timp să primești bonusuri.
Foto colaj: Agerpres / Inquam Photos / Octav Ganea
Florin741 • 12.04.2024, 11:24
Asta este așa ca de "mascare" și de "scos ochii" clasei muncitoare, care pentru un salariu minim sau mediu abia ajunge de plătit facturile și coșul zilnic: covrigi!😡😡😡
bogdanpopescuuserulmeu • 08.04.2024, 12:31
Asta e praf in ochi...vin alegerile si sa zicem ca vezi-Doamne s-a mai facut ceva bun, au "saracit" niste privilegiati...sa fim seriosi, se inventeaza alte sinecuri si alte pachete de avantaje pentru recompensarea unor servicii politice...Mars de aici cu furaciunea!
Elenuca • 08.04.2024, 11:03
Si tunurile ,falimentele sau devalizarile firmelor din pietele de asigurari,bancare ,de actiuni sau in domeniul retrocedarilor demonstreaza exact cu faptele acestea ca nu dupa competenta se face selectia conducerilor la aceste agentii (inclusiv asf) .Trebuie nu numai competenta avansata in aceste piete sofisticate ,trebuie vointa politica sa apere legalitatea si taria de caracter de a face proiecte legislative care sa apere libertatea si siguranta pietelor.