„Dacă există un astfel de demers, suntem informați. Până la momentul acesta nu am primit nicio informare. Nu vă pot spune cu cât timp înainte ar trebui să fim informați, pentru că n-au mai existat astfel de chestiuni recent”, a declarat joi, 7 ianuarie, Cristina Enache, purtătoare de cuvânt a Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP).
Enache a mai spus pentru Libertatea că a văzut „articolele despre subiect, dar nu deține nicio informație oficială despre un astfel de demers”.
Consecințe ale Brexitului: deportarea deținuților din țările UE
Presa internațională, citată și de Adevărul,scrie că aceste zboruri de tip charter sunt urmări ale Brexitului și vor fi organizate mai multe zboruri prin care persoanele închise în Marea Britanie vor fi trimise în țările de origine.
Pe de altă parte, Robert Marin, coordonatorul Secției Consulare la Londra, spune într-o intervenție la Digi24 că „astfel de zboruri de expatriere au mai avut loc și în trecut” și nu au legătură cu schimbările aduse de Brexit.
Restricțiile cu privire la zborurile din Regat au fost ridicate în România începând de luni, 4 ianuarie. Deținuții, dar şi gardienii care îi vor escorta vor purta măşti şi mănuşi, iar înainte de a ieși din închisoare li se va lua temperatura, mai scrie presa engleză.
„Nu este clar dacă doar cei care au un test negativ pentru COVID-19 vor fi urcaţi în avion săptămâna viitoare. Există, de asemenea, riscul ca Regatul Unit să permită răspândirea în continuare a virusului în alte ţări, continuând cu aceste zboruri”, a atenţionat Sonia Lenegan, director juridic al unei asociații britanice care îi sprijină pe emigranţi, notează Adevărul.
„Ne menținem angajamentul de a elimina infractorii străini și pe cei care încalcă regulile noastre de imigrare și vom continua să desfășurăm operațiunile cu măsurile adecvate”, a spus un reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne, conform The Independent.
Autoritățile britanice au fost nevoite să anuleze o serie de deportări luna trecută, după ce centrul Brook House (n.r. – un centru de deportare a migranților) a fost declarat „focar Covid-19”. În urmă cu câteva zile, un bărbat care a fost deportat din Marea Britanie în Jamaica a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus la sosirea în țară, mai arată presa citată.
Decizia guvernului britanic, criticată
Publicația britanică citată mai atrage atenția că prin astfel de măsuri, guvernul de la Londra încalcă o declarație a ONU din 2020, care avertiza că repatrierile forțate pot agrava riscurile pentru sănătatea publică, atât în țara gazdă, cât și în cea de origine.
Decizia cabinetului Boris Johnson este criticată și din interiorul țării, fiind acuzat că „va scăpa de sub control cazurile de coronavirus”.
Marea Britanie a intrat miercuri într-un nou lockdown, odată ce numărul cazurilor a crescut fulminant în ultimele zile, ajungându-se la peste 60.000 de teste pozitive pe zi.
Unul dintre motive este noua tulpină de coronavirus, mult mai contagioasă, care a fost identificată în Regatul Unit, explică specialiștii.
Ministerul Justiției din România n-a răspuns
Libertatea a solicitat un punct de vedere și de la Ministerului Justiției despre situația celor 30 de deținuți care vor fi aduși în România, conform presei britanice, dar nu a primit niciun răspuns până la ora publicării acestui articol.
21.816 persoane se află în prezent după gratii în România. La data de 7 ianuarie, 50 de persoane private de libertate sunt infectate cu noul coronavirus. Acestea se află în Penitenciarele Spital București-Jilava și Constanța-Poarta Albă, conform ANP.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro