Solicitorul General al SUA, al patrulea cel mai înalt oficial din cadrul Departamentului pentru Justiție, a scris Curții Supreme că Google ”a copiat verbatim” linii de cod de la compania rivală și le-a inserat în platforma sa.
Scandal pornit de la tehnologia Java
Procesul a plecat de la faptul că Google a folosit o serie de mici bucăți de cod, numite API-uri. Numele acestora vine de la application programming interface și asigură interacțiunea între alte softuri.
Problema este că Oracle susține că aceste API-uri sunt și ele acoperite de legea drepturilor de autor. Aceste API-uri provin din platforma software Java, pe care Oracle a achiziționat-o odată cu compania Sun Microsystems.
Platforma Java era liberă la folosit, însă Oracle și Sun pun o serie de condiții dezvoltatorilor de programe care vor să o folosească. Una este să cumpere o licență, iar alta este să nu schimbe numele din Java.
Numai că Google a redenumit totul și susține că nu folosește Java. Programele pentru Android sunt scrise în Java și compilate pentru Java. Google a rebotezat platforma sa drept Dalvik, iar ulterior a înlocuit-o cu Android Runtime (ART).
Zece ani de procese
Oracle a dat în judecată Google în anul 2010 din această cauză și cere 9 miliarde de dolari daune. Google a câștigat procesul inițial în 2012, când un judecător a decis că API-urile nu se supun legii copyright-ului.
Ulterior, Oracle a câștigat de două ori la curțile de apel, ceea ce a făcut ca Google să se adreseze apoi Curții Supreme.
În luna noiembrie, aceasta a decis că va judeca acest caz.
Partizanat politic
Pe de altă parte, există și alți factori care au determinat intervenția guvernului SUA de partea Oracle.
Președintele Donald Trump a criticat de nenumărate ori Google, în vreme ce Larry Elisson – fondatorul Oracle – a organizat o strângere de fonduri pentru Trump.
De asemenea, Safra Catz, directorul general al Oracle, a fost în echipa de tranziție a lui Trump din 2016.
Microsoft și IBM țin cu Google
De partea Oracle au mai intervenit în proces și Recording Industry Association of America / National Music Publishers Association (RIAA) și Motion Picture Association of America (MPAA), două asociații foarte puternice din SUA, care grupează principalii deținători de drepturi de autor din domeniile muzical și al filmelor. Concomitent, compania audio Dolby susține la rândul său Oracle.
De partea Google au intervenit Microsoft și IBM, dar și Mozilla, Reddit, Etsy și Patreon. Concomitent, au scris instanței și Steve Wozniak – cofondator al Apple, Linus Torvalds – ”părintele” sistemului de operare Linux și Electronic Frontier Foundation, o organizație non-profit care luptă pentru un internet deschis și liber.
Replică la replică
Despre IBM, Oracle spune că ține partea Google doar pentru că vrea acces la tehnologia Java, odată cu preluarea Red Hat, un producător de Linux cumpărat cu 34 de miliarde de dolari.
Cât despre Microsoft, Oracle spune că aceasta susține Google, deși Google a fost rivala sa în domeniul mobil și, culmea, după ce Microsoft a ajuns anterior la o înțelegere cu Oracle privind Java, după cum scrie The Verge.