Administrația Trump cere un buget de 4,77 miliarde dolari pentur 2018, cu 1,357 miliarde mai mult decât a fost solicitat pentru 2017 și de circa șase ori mai mult decât a fost alocat în 2016.
Argumentele aduse pentru această majorare a bugetului sunt în principal creșterea numărului de trupe americane detașate în această zonă.
Pentru sporirea prezenței militare a SUA în Europa va fi alocată suma de 1,732 miliarde dolari. Pentru exerciții și antrenamente alături de aliați și partenerii NATO ar urma să fie alocate 217,7 milioane dolari, iar pentru îmbunătățirea infrastructurii, 337.8 milioane dolari, scrie Digi24.
O parte dintre banii ceruți pentru flancul estic vizează și activitatea din România. Astfel 3 milioane de dolari sunt pentru upgradarea rețelei de utilități la baza de la Câmpia Turzii și 2,2 milioane de dolari pentru baza de la Mihail Kogălniceanu.
Ministrul Apărării Naționale din România, Gabriel Beniamin Leș, a transmis că solicitarea Administrației trump este ”o veste excelentă pentru aliații europeni”.
Într-o postare pe contul său de Facebook, ministrul Apărării scrie: „Creșterea semnificativă a fondurilor alocate Inițiativei pentru Reasigurarea Europeană (European Reassurance Initiative/ERI) anunțată de Administrația SUA în propunerea de buget pentru anul fiscal 2018 este o veste excelentă pentru aliații europeni.
Parteneriatul strategic România-SUA pentru secolul XXI a permis dezvoltarea unor relaţiilor bilaterale robuste, pe paliere multiple, care au contribuit direct și semnificativ la consolidarea capacității de apărare a țării noastre și la întărirea securității la Marea Neagră.
Implementarea și operarea Facilităţii Sistemului de Apărare împotriva Rachetelor Balistice de la Deveselu, dezvoltarea hub-ului intermodal din Baza militară Mihail Kogălniceanu, programul complex de exerciţii bilaterale şi multinaţionale, inclusiv cu participarea unor aliaţi şi parteneri, în vederea creşterii interoperabilităţii trupelor, sunt toate exemple de materializare a parteneriatului strategic româno-american. Prin sporirea resurselor financiare ce vor putea fi alocate cooperării sub egida ERI, SUA fac dovada solidității legăturii transatlantice și creează oportunități majore intensificării cooperării noastre bilaterale”.