Acordurile se adaugă la planul NASA de a duce oameni din nou pe Lună, dar și de a instala o stația spațială pe satelitul Pământului.
Acestea se numesc după programul Artemis al NASA privind trimiterea de oameni pe Lună.
Documentele propun crearea unor ”zone de siguranță” care vor înconjura viitoarele baze lunare pentru a preveni interferențe din partea altor țări sau a companiilor care operează în apropiere.
Pactul va permite companiilor care extrag resurse lunare să le dețină conform legislației internaționale.
Rusia, lăsată deoparte după manevre “amenințătoare”
În viitoarele săptămâni, SUA vor discuta acordurile cu Canada, Japonia, țările Uniunii Europene, dar și cu Emiratele Arabe Unite.
Rusia, un partener major al NASA în privința Stației Spațiale Internaționale, nu va fi de la început parte a acordurilor, deoarece Pentagonul vede Moscova drept o amenințare. Rusia a făcut manevre considerate ”amenințătoare” în apropierea sateliților americani de spionaj.
Articolul privind ”zonele de siguranță” este cel mai discutabil. Tratatele internaționale interzic oricărei țări să pretindă teritorii pe corpuri celeste, însă SUA afirmă că aceasta nu este o cerere teritorială, ci o măsură de siguranță.
Oameni pe Lună în 2024
Programul Artemis al NASA costă zeci de miliarde de dolari. Acesta ar urma să ducă oameni pe Lună din nou până în 2024 și construirea unei baze în apropiere de Polul Sud lunar. Companiile private ar urma să extragă minereuri și apă care apoi să fie folosită drept combustibil pentru rachete.
Cursă aglomerată pentru cucerirea spațiului
Mai multe companii private sunt acum în cursa pentru cucerirea spațiului cosmic.
Cele mai cunoscute sunt SpaceX – deținută de miliardarul Elon Musk și Blue Origin, a lui Jeff Bezos. Musk este directorul producătorului de mașini electrice și cel mai mare acționar al companiei, în vreme ce Bezos este șeful și cel mai mare acționar al retailerului online Amazon.
Alte companii spațiale sunt Virgin Galactic – deținută de omul de afaceri britanic Richard Branson și Vulcan Aerospace – controlată de familia cofondatorului Microsoft Paul Allen. Acesta a decedat în 2018.
Fondatorii Google, Larry Page și Sergei Brin, au la rândul lor investiții în companii spațiale. Page deține, împreună cu alți întreprinzători, firma Planetory Resources, specializată întocmai în minerit spațial, conform TechCrunch.