„Intenționăm să facem apel față de această decizie eronată. Ne așteptăm ca acțiunea să aibă loc curând”, a declarat acesta.
El a precizat că juriștii executivului vor adopta cea mai bună strategie de recurs după ce vor obține în prealabil „clarificări” asupra deciziilor date. „Pericolul este real și legea e clară”, a mai spus Spicer, făcând referire la potențialele amenințări ce pot fi aduse de acești cetățeni în țară.
În interval de câteva ore, doi judecători federali, din Hawaii și Maryland, au blocat miercuri seara și joi dimineața aplicarea ordinului care interzice intrarea în Statele Unite a cetățenilor din șase țări musulmane. Magistratul Derrick Watson din Hawaii a apreciat în hotărârea sa că suspendarea temporară a decretului evită un „prejudiciu ireparabil”. La scurt timp, președintele american a catalogat decizia drept una “eronată”.
Este pentru a doua oară când ordinul antiimigrație al președintelui american este blocat de o instanță. Și primul document semnat de Trump a fost blocat, după ce mai mulţi avocaţi ai persoanelor afectate de decizia controversată a preşedintelui american au atacat legea în instanţă.
Președintele Donald Trump a semnat săptămâna trecută un nou decret privind imigrația, care impune restricţii temporare de călătorie cetăţenilor din şase ţări situate în Africa şi în Orientul Mijlociu. Spre deosebire de primul ordin, Irakul a fost eliminat de pe listă.
Noul decret semnat de Donald Trump reprezintă o variantă revizuită a celui semnat în ianuarie. Irakul a fost scos de pe lista țărilor musulmane ai căror cetățeni nu au dreptul să intre pe teritoriul american. În noul decret este menționat și faptul că sunt exceptați de la restricție deținătorii „cărților verzi”, dar este menținută suspendarea primirii refugiaților.