Proprietarii si administratorii cladirilor au obligatia sa efectueze, in conditiile legii, lucrari de interventie asupra constructiei, pentru reducerea riscului seismic. Cel putin asa stipuleaza normele metodologice de aplicare a Ordonantei Guvernului 20/1994 privind masurile pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente, aprobate de Guvern in luna decembrie 2001.
In vederea reducerii riscului seismic, masurile impuse prin aceasta ordonanta se refera la consolidarea cladirilor, dar merg pana la demolarea constructiei, ca alternativa la masurile de interventie pentru reducerea riscului seismic.
Finantarea actiunii de expertizare a cladirilor in scopul reducerii riscului seismic se asigura din bugetul de stat sau din bugetele locale pe baza programelor de investitii in cazul cladirilor cu destinatia de locuit. Prioritatile pentru acordarea acestor fonduri sunt stabilite de Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei in urma solicitarilor primite de la administratiile locale.
Conform legii, consiliile judetene, Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile locale au obligatia sa identifice si sa inventarieze constructiile degradate de seism sau cu nivel insuficient de protectie. tot autoritatile locale sunt cele care intocmesc fisele de identificare a acestora si se ocupa de stocarea, gestionarea si prelucrarea acestor date.
La Primaria sectorului 2 al Capitalei a inceput actiunea de intocmire a fiselor de identificare a constructiei cu destinatia de locuinta. Astfel, asociatiile de proprietari, pe baza fisei de identificare, pot solicita expertizarea tehnica a cladirii. Cererea se inregistreaza la primarie insotita de urmatoarele documente:
– fisa de identificare a constructiei;
– lista proprietarilor;
– destinatia spatiilor din cladire pana la data de 1 mai (cererile se intocmesc in fiecare an pentru a intra in programele pentru anul urmator).
„In sectorul 2 sunt 100 de cladiri incadrate in categoria unu de grad seismic si alte 29 in gradul doi. Dar pentru multe alte cladiri nu s-a efectuat expertiza tehnica, deci nu se stie cat de sigure sunt in cazul unui cutremur. Acesta este scopul actiunii initiate de Guvern”, ne-a declarat Neculai Ontanu, primarul sectorului 2.

 
 

Urmărește-ne pe Google News