Conform legii, pot fi atestate ca administratori de cladiri numai persoanele care indeplinesc urmatoarele conditii:
au capacitate deplina de exercitiu;
prezinta garantii morale pentru indeplinirea corecta a obligatiilor ce revin administratorilor;
prezinta garantii materiale, stabilite in conditiile legii.
Cererea de atestare se adreseaza consiliului local de pe raza unitatii administrativ-teritoriale in care se afla asociatia. La cererea de atestare a solicitantului se vor anexa urmatoarele acte:
curriculum vitae;
copii legalizate de pe actele de stare civila;
copii legalizate de pe actele de studii, inclusiv certificatul de pregatire profesionala emis in conditiile legii;
certificatul de cazier;
recomandari din partea presedintelui comitetului executiv al asociatiei de proprietari, in cazul in care a desfasurat munca de administrare in cadrul asociatiei de proprietari.
Persoanele fizice care nu au desfasurat o activitate de administrare in cadrul asociatiei de proprietari trebuie sa fi urmat un curs de pregatire profesionala, organizat, in conditiile legii, de consiliile locale, in colaborare cu asociatiile profesionale neguvernamentale de specialitate. In plus, trebuie sa prezinte o recomandare de la cel putin doi vecini din bloc.
Atestatul de administrator de imobil se elibereaza pentru o perioada determinata de maximum 3 ani, la expirarea careia se va proceda la o noua atestare.
Atestatul poate fi reinnoit, suspendat sau retras de autoritatea emitenta, la propunerea motivata a compartimentului specializat al consiliului local, sesizat din oficiu sau la cererea asociatilor.
Activitatea persoanelor atestate ca administratori de condominii se desfasoara in baza unui contract individual de munca sau a unei conventii civile de prestari de servicii, incheiata cu asociatia de proprietari, potrivit dispozitiilor legale.