Andrei Iliescu şi Ştefan Eniceicu sunt colegi în clasa a XII-a F la Liceul de Informatică din Bucureşti, iar de anul viitor vor merge la prestigioasa Universitate Harvard, unde tocmai au fost acceptaţi. “Am aplicat pe 31 octombrie, în condiţiile în care 1 noiembrie era ultima zi… Am aplicat şi la Cambridge, în Anglia, la o facultate unde se studiază intensiv chimie, fizică şi biologie”, ne-a declarat Andrei. Spune că profesorii din România sunt şi ei foarte buni şi poate că nu ar fi plecat dacă nivelul de predare ar fi asemănător cu acela de afară. “La noi, unii elevi sau studenţi nu prea ştiu noţiuni de bază, aşa că predarea se face la un nivel de mijloc…”, ne explică timid principalul motiv pentru care va învăţa să facă cercetare departe de casă. Pentru palmaresul impresionant de medalii obţinute în ultimii ani la olimpiadele internaţionale de chimie, disciplină de care e pasionat, americanii nu au stat pe gânduri şi i-au acordat o bursă integrală, de circa 70.000 de dolari pe an – incluzând taxele şcolare, cazarea, mâncarea, asigurarea de sănătate – respectiv 280.000 de dolari pentru patru ani de facultate.
12 ore de studiu pe zi
Multiplu medaliat la concursuri şi olimpiade internaţionale a fost, în ultimii ani, şi Ştefan Eniceicu, şi el bursier integral la Harvard de anul viitor. Medaliile în cazul lui au venit în urma participării la competiţiile de fizică. Anul acesta a reuşit performanţa de a câştiga două medalii internaţionale într-un singur sezon: o medalie de argint însoţită de premiul juriului pentru cel mai creativ experiment de laborator la Olimpiada Asiatică de Fizică şi medalia de aur de la Olimpiada Internaţională de Fizică. Pentru el, cheia succesului o reprezintă munca intensă, combinată cu o mare pasiune pentru fizică. “În perioada competiţiilor lucrez şi 10-12 ore pe zi. Fizica e singura ştiinţă care ne ajută să înţelegem tainele Universului”, declară Ştefan.
Deşi au susţinut în timpul evaluărilor pentru admiterea la facultate bacalaureatul de tip American, cei doi îşi vor încheia studiile în România, pentru că, spun ei la unison, vor să spună cu mândrie că sunt că sunt produsul şcolii româneşti.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro