Reprezentanţii Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi au declarat că s-au înscris, în total, în perioada 18-22 iulie, 1.665 de candidaţi pentru cele 1.455 de locuri scoase la concursul de admitere, la cel puţin la una dintre cele patru facultăţi din cadrul UMF.
“La Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi au fost scoase la concurs în total 1.985 de locuri, din care 1.645 au fost pentru sesiunea de admitere din luna iulie şi 530 pentru liniile de predare în limbile engleză şi franceză, la care înscrierile sunt în desfăşurare şi se vor încheia pe 10 august.
Admitere Facultate 2016 | Pentru cele 1.455 de locuri s-au înscris 1.665 de candidaţi. 693 de locuri sunt finanţate de la bugetul statului, 640 sunt cu taxă, la care se adaugă şi cele subvenţionate, au spus reprezentanţii UMF „Grigore T. Popa“ din Iaşi.
La Nutriţie şi Dietetică sunt 31 de persoane înscrise pe 3 locuri, concurenţa fiind de 10 candidaţi pe un loc bugetat. Sunt puse la dispoziţie şi 32 de locuri cu taxă la această specializare.
Admitere Facultate 2016 | La Facultatea de Medicină Dentară sunt 210 candidaţi pe 86 de locuri bugetate, concurenţa fiind 2.4, iar la specializarea Tehnică Dentară sunt 95 candidaţi pe 31 de locuri bugetate, reprezentând o concurenţă de 3 candidaţi pe un loc. La cele două specializări mai sunt în concurs 117 locuri cu taxă, informează Mediafax.
Facultatea de Farmacie a primit în acest an 139 dosare de înscriere pentru 98 de locuri, concurenţa fiind 1.4 candidaţi/loc bugetat, existând şi 99 de locuri cu taxă.
La Facultatea de Bioinginerie Medicală, specializarea Bioinginerie, s-au înscris 70 candidaţi pe 60 de locuri, concurenţa fiind 1.1 pe loc bugetat, iar la specializarea Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare s-au înscris 143 de persoane pe 69 de locuri bugetate, rezultând o concurenţă de 2.1 candidaţi/loc bugetat. Totodată, doritorii au la dispoziţie la cele două specializări 56 de locuri cu taxă.
Admitere Facultate 2016 | Rectorul UMF Iaşi, Viorel Scripcariu, a declarat că, în acest an, numărul de candidaţi este mai mic, însă a pus acest lucru pe seama „unui trend” existând la toate universităţile de medicină din ţară, cât şi în tot învăţământul superior.
Admitere Facultate 2016 |„În primul rând a scăzut populaţia şcolară. (…) În al doilea rând, examenul de admitere la UMF Iaşi a devenit mult mai complex în acest an. Simulările pe care Universitatea noastră le-a organizat, în trei sesiuni şi la care au participat peste 1.200 de potenţiali candidaţi au arătat că sunt candidaţi care preferă să mai înveţe şi să dea admitere anul viitor. Prin urmare, modificările aduse admiterii la UMF Iaşi ne permit să selectăm pe cei mai buni absolvenţi de liceu”, a spus Scripcariu.