Reprezentanții acestora spun însă că perspectivele sunt sumbre: cu numărul celor care au susținut examenul de bacalaureat mai mic decât anul trecut și cu cel mai mic procent de promovare din ultimii cinci ani – 63,78% – de la admiterile în creștere din ultima perioadă speranța este doar de acoperire a locurilor bugetate.

Cea mai mare universitate din Iași este și cea mai veche
din România: Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, fondată la 1860, și
condusă în prezent de profesorul universitar Tudorel Toader, contestat vehement
de societatea civilă și de asociațiile profesionale ale magistraților pentru
activitatea sa la conducerea Ministerului Justiției.

UAIC pregătește pentru sesiunea de admitere din această vară, care a început pe 15 iulie și se va încheia pe 20, 3.500 de locuri bugetate la licență și 2.100 de locuri fără taxă la master.

În ultimii doi ani, admiterea la ”Cuza”, care era într-un declin constant din 2008, a avut un reviriment record, depășindu-se cifra de 10.000 de dosare depuse pentru locurile disponibile la cele 15 facultăți ale instituției de învățământ superior ieșean. Surpriza este că cei mai mulți candidați nu au fost la
facultățile care de regulă sunt căutate de elevi: Informatica sau Economie și
Administrarea Afacerilor.
Concurența cea mai mare din ultimii doi ani a fost la Facultatea de
Psihologie și Științe ale Educației.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

„Lumea a început să accepte și să valorizeze serviciile pe care le oferă psihologii. Este posibil să fiu subiectiv, dar cred că asta se întâmplă, pentru că mă uit în jur și observ că românii au început să meargă la psiholog – chiar și atunci când se ceartă cu soțul, cu soția, când au probleme cu copiii sau pentru alte probleme minore. Cred că această nevoie a crescut în societatea românească“, declara conf.dr. Ștefan Boncu, decanul acestei facultăți, anul trecut, la închiderea admiterii.

Acesta invoca și o nevoie în societate, în special la nivelul instituțiilor precum școli, companii sau spitale, ai căror reprezentanți au înțeles că „nu pot funcționa fără un psiholog bun”.

O altă surpriză în ultimii ani la UAIC a fost produsă de
Facultatea de Matematică: în 2017 au fost aproape 3 candidați pe un loc la
buget și anul anterior trendul s-a păstrat, fiind aproape 300 de dosare depuse
pe cele peste 100 de locuri scoase la concurs.

Pe lângă Facultatea de Informatică, care va avea un examen scris la Matematică sau Informatică, mai există o serie de facultăți ce nu realizează admiterea doar pe baza dosarului: la Drept se dă un test grilă la Limba Română, iar nota e 50% din medie, la Facultatea de Educație Fizică și Sport se dă o probă sportivă la alegere, iar la specializarea Kinetoterapie o probă scrisă la Biologie, materia de clasa a XI-a.

Mai există și specializări cu probe vocaționale, la pedagogie și teologie ortodoxă fiind o probă eliminatorie de aptitudini muzicale și dicție, în timp ce la teologie catolică va fi o probă orală.

Un dosar și o taxă pentru înscrierea la 11 facultăți

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI)
se revendică a fi instituția de profil tehnic cu cea mai veche tradiție din
România, fiindcă în 1813 la Iași, în plină domnie fanariotă, învățatul Gheorghe
Asachi a ținut primele cursuri de inginerie în limba română pentru pregătirea
așa-numiților ingineri hotarnici.

Politehnica ieșeană se remarcă la nivelul capitalei Moldovei ca fiind singura instituție de învățământ superior care are implementat un sistem prin care își poate da seama exact de numărul de candidați care depun dosarul de admitere: o aplicație dezvoltată de specialiști ai universității prin care un absolvent de bacalaureat se poate înscrie la oricâte specializări de la cele 11 facultăți ale TUIASI completând un singur formular și plătind o singură taxă de înscriere.

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI)

Astfel, din 2017 încoace, reprezentanții Universității Tehnice știu exact câți candidați au fiindcă se evită umflarea cifrelor de tinerii care candidează, separat, la mai multe facultăți cu dosare individuale de candidatură.

Pentru anul acesta, TUIASI a scos la concurs 2.600 de locuri la buget pentru cele 11 facultăți și 1.400 de locuri la master. Există două facultăți care au admitere pe bază de examen și unde este și cea mai mare căutare: Facultatea de Automatică și Calculatoare și Facultatea de Arhitectură, unde an de an sunt măcar 2-3 candidați pe un loc. În rest, sunt pregătiți specialiști în toate câmpurile ingineriei, de la construcții, la mecanică, textile, ingineria mediului, inginerie electrică, electronică, hidrotehnică sau chimie.

La TUIASI există și unul dintre cele mai mari campusuri din țară, fiind peste 8.000 de locuri de cazare în 23 de cămine din „Tudor Vladimirescu”. Admiterea a început pe 10 iulie și se va încheia pe 25.

11 milioane de euro pe an, de la studenții străini

Una dintre universitățile din Iași care nu are emoții cu privire la ocuparea integrală a locurilor este Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” care, în ultimii ani, cu excepția Facultății de Farmacie, și-a ocupat integral locurile având una dintre cele mai mari concurențe pe loc din țară.

Anul acesta, înscrierea pentru examenul scris a început pe 15 iulie și se va încheia pe 20 iulie, iar testul urmează să fie susținut pe 24. Examenul constă într-un test grilă de trei ore din bibliografia a două materii, în funcție de facultatea aleasă: Medicină, Medicină Dentară, Farmacie sau Bioinginerie Medicală.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”

UMF scoate la concurs 725 de locuri la buget și 597 cu
taxa în lei, cele mai multe fiind la Medicină, cu 300 la buget și 178 la taxă.

Miza financiară cea mai mare a UMF o reprezintă însă locurile pentru studenții străini cu taxa în valută. Universitatea scoate la aproape toate facultățile linii de predare în limba română, engleză și franceză pe care se înscriu de regulă studenți de pe aproape toate continentele, unde taxa este de 5.000 de euro pe an. Anul acesta sunt disponibile 624 de locuri, iar dacă se ocupă măcar 600 dintre acestea universitatea va avea fonduri proprii de peste 3 milioane de euro pe an doar de la generația care va începe în anul universitar 2019-2020. Cum Medicina din Iași este universitatea cu cel mai mare număr de studenți străini din țară, peste 2.200, un simplu calcul ne arată că anual aceștia încasează peste 11 milioane de euro doar din taxele studenților străini.

Test scris la Medicină Veterinară

Ultimele două universități de stat din Iași sunt cu profil specific, de nișă: Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” și Universitatea Națională de Arte „George Enescu”.

Universitatea Națională de Arte „George Enescu”

USAMV scoate anul acesta în jur de 1.200 de locuri la buget pentru cele patru facultăți: Agricultură, Horticultură, Zootehnie și Medicină Veterinară, noutatea fiind înființarea și acreditarea de anul acesta a unei noi specializări la licență: Biotehnologii agricole, „unde studenții vor învăța cum se realizează soiuri de plante rezistente care permit obținerea de recolte ce se pot dezvolta pe soluri mai puțin prietenoase sau chiar aride”. Admiterea, deschisă pe 15 iulie, se va închide pe 26 iulie, Facultatea de Medicină Veterinară fiind singura care impune și un test scris la admitere, nu doar concurs de dosare.

În ceea ce privește Artele, admiterea are loc în a doua
parte a lunii iulie, fiecare specializare având propriul program, iar toate au
probe vocaționale la înscriere, fiind în total trei facultăți: cea de
Interpretare, Compoziție și Studiile Muzicale Teoretice, Facultatea de Teatru
și Facultatea de Arte Vizuale și Design.

 
 

Urmărește-ne pe Google News