Rezultatele finale ale Evaluării Naționale au fost afișate joi, 30 iunie. Potrivit broșurii de admitere, media de admitere la liceu în 2022 se calculează pe baza mediei generale la Evaluarea Națională, care are o pondere de 80%, şi media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20%.
Înscrierea la liceu presupune completarea opțiunilor, introducerea în baza de date computerizată a datelor din fișele de înscriere și verificarea corectitudinii datelor. Aceste etape au loc în perioada 4-11 iulie.
Cum se completează fișele de opțiuni
Fiecare liceu are un cod specific care va fi completat pe fișa de înscriere în ordinea opțiunilor.
Reprezentanții Ministerului Educației îi sfătuiesc pe elevi și pe părinți să țină cont mai degrabă la poziția din ierarhia mediilor decât la note. Concret, recomandarea este ca dacă poziția din ierarhie este mai jos să fie completate mai multe opțiuni pe fișa de înscriere.
„Ceea ce trebuie să ia în considerare elevii și părinții este poziția în ierarhie, mai puțin valoarea absolută a mediei, pentru că repartizarea se face în funcție de poziția în ierarhie, și sfatul e unul simplu: cu cât poziția în ierarhie e mai jos, cu atât numărul de opțiuni trebuie să fie mai mare, pentru a nu risca să rămână nerepartizați chiar dacă va exista o etapă ulterioară de repartizare”, a declarat secretarul de stat din Ministerul Educației Sorin Ion, într-o conferință de presă de joi.
Potrivit procedurii stabilite de Ministerul Educației, candidații care participă la admiterea computerizată în alt județ pot completa fișele de înscriere la sediul unității de învățământ absolvite, prin formularul – Fișa de înscriere, transmis electronic unității de învățământ pe care a absolvit-o candidatul sau la centru special de înscriere din județul în care doresc să participe, în situații excepționale.
Cum se face departajarea elevilor cu medii de admitere egale
Dacă doi candidați au aceeași medie de admitere ei vor fi departajați în funcție de următoarele criterii:
a) media generală la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a
b) media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a;
c) nota obţinută la proba de limba și literatura română din cadrul Evaluării Naţionale;
d) nota obţinută la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale;
e) nota obţinută la proba de limbă maternă din cadrul Evaluării Naţionale, respectiv nota de la proba de verificare a cunoștinţelor de limbă maternă, susţinută conform prevederilor art. 10 din anexa 1 la OMECTS nr. 4802/31.08.2010, în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.
Calendarul admiterii la liceu 2022
Repartizarea computerizată a absolvenților de gimnaziu are loc pe 14 iulie. În aceeași zi vor fi comunicate și rezultatele repartizării. Ulterior, candidații trebuie să depună dosarele de înscriere la unitățile de învățământ la care au fost repartizați.
- 14 iulie 2022: Repartizarea computerizată în învățământul liceal a absolvenților clasei a VIII-a care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2022-2023.
- 14 iulie 2022: Comunicarea rezultatelor candidaților repartizați computerizat în învățământul liceal. Afișarea în unitățile de învățământ gimnazial a listei cu locurile neocupate în unitățile de învățământul liceal din județ/municipiul București.
- 15-20 iulie 2022: Depunerea dosarelor de înscriere la școlile la care candidații au fost repartizați.
- 20 iulie 2022: Transmiterea de către unitățile de învățământ liceal a situației locurilor rămase libere în urma neînscrierii candidaților admiși în această etapă de admitere.
- 21, 22 și 25 iulie 2022: Rezolvarea de către comisia de admitere județeană/a municipiului București, a situațiilor speciale apărute după etapa de repartizare computerizată.
A doua etapă de repartizare computerizate
Pe 15 iulie se va afișa situația locurilor rămase libere după prima etapă a repartizării computerizate.
- 15 iulie 2022 – Afișarea centrului de admitere, a situației locurilor rămase libere, inclusiv a celor destinate candidaților romi, precum și a celor destinate candidaților cu CES, a locului de desfășurare și a graficului probelor de aptitudini sau de verificare a cunoștințelor de limbă modernă ori maternă
- 26 iulie 2022 – Înscrierea candidaților pentru probele de aptitudini sau probele de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru romi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă
- 27-28 iulie 2022 – Desfășurarea probelor de aptitudini sau a probelor de verificare a cunoștințelor de limbă modernă sau maternă
- 28-29 iulie 2022 – Afișarea rezultatelor la probele de aptitudini și la probele de verificarea cunoștințelor de limbă modernă sau maternă și rezolvarea eventualelor contestații
- 1-3 august 2022 – Primirea cererilor de înscriere a candidaților care au fost repartizați computerizat în prima etapă de admitere, dar care nu și-au depus dosarele de înscriere în termen, a candidaților care au fost respinși la liceele/clasele care au organizat probe de aptitudini și a candidaților care au susținut probe de verificarea cunoștințelor de limbă modernă sau de limbă maternă în etapa a doua, precum și a candidaților care nu au participat sau au participat la repartizarea computerizată în prima etapă de admitere, dar, din diferite motive, nu au fost repartizați computerizat, inclusiv a candidaților pe locurile speciale pentru romi și a candidaților pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă.
- Primirea cererilor de înscriere a absolvenților clasei a VIII-a care nu au susținut evaluarea națională.
- Notă: Candidații pe locurile speciale pentru romi și candidații pentru locurile distinct alocate candidaților cu CES în unitățile de învățământ de masă își păstrează prioritatea pe locurile destinate acestora care au rămas libere după soluționarea situațiilor speciale.
- 4-5 august 2022 – Repartizarea candidaților din etapa a doua, de către comisia de admitere județeană/a municipiului București. Repartizarea se face conform unei proceduri stabilite de către comisia de admitere județeană/a municipiului București, publicate pe site-ul inspectoratului școlar județean/al Municipiului București și comunicate unităților de învățământ până la data de 11 iulie 2022.
- 6 august – Transmiterea către Centrul național de admitere a rezultatelor repartizării prin confirmarea încheierii operațiunilor specifice în aplicația informatică centralizată.