Bătălia cea mare a fost la medicină generală, peste 3 candidați pe un loc

Bulevardul Eroii Sanitari, unde este Facultatea de Medicină, a fost, miercuri, cea mai aglomerată arteră din Capitală. Sute de oameni, concurenți și familiile acestora, s-au adunat de la prima oră plini de emoții și de speranțe. După ce candidații au fost invitați în săli, străzile s-au mai liniștit, pentru că rudele candidaților s-au împrăștiat care încotro, în mașinile parcate pe bulevard, una lângă alta, sau pe străzile adiacente. Alții au plecat cu gândul că le va fi mai ușor să se plimbe decât să stea în poarta ”școlii”.

Pentru cei rămași în stradă, orele pe care le-au avut de așteptat au fost cele mai lungi din viața lor. Și, chiar dacă au vorbit de toate, de la sport, politică, educație, boli, cumpărături, tragedia din Grecia, murături și animale, aveau impresia că timpul stă pe loc. Vorbeau așa, ca să nu tacă, pentru că tăcerea era și mai apăsătoare. Dacă îi întrebai despre ce vorbesc, ridicau din umeri, spunând că nici nu mai știu. ”Aam dat așa din gură, dar, vă jur, că nici nu mai pot să gândesc, sunt paralizată de emoție”, spunea din când în când o femeie, mama unui candidat.

Un medic are mereu în mâinile sale viața cuiva

Rectorul UMF, academicianul Ioanel Sinescu, mândru să conducă o universitate de prestigiu, a fost încontinuu în mijlocul evenimentului. Ar vrea ca tinerii să rămână în țară, pentru că este nevoie de ei. Dar ar mai vrea și ca aceștia să învețe foarte bine, pentru că ”medicina nu este o joacă”. Un medic are mereu în mâinile sale viața cuiva.

”Nu mai mult de un sfert dintre tineri ar putea avea gândul să plece din țară, dar sper ca în cinci ani să se răzgândească. Nu știm niciodată. Mi-ar plăcea să meargă să se perfecționeze unde vor, dar să revină acasă. Sistemul medical românesc este eterogen, nu veți găsi aceleași standarde în toate spitalele. Sunt clinici universitare, spitale județene și municipale. În acestea din urmă, nici la rezidențiat nu se ocupă locurile. Acum avem deficit mare de medici”, a mai spus rectorul UMF (foto)

Înainte sistemul medical era mai așezat

Stagiatura obligatorie avea avantajele și dezavantajele ei.

”Pe de o parte, sistemul era mai bun, odată pentru că medicii erau obligați să meargă la țară, iar locuitorii de acolo aveau și ei continuu asistență medicală, chiar și duminica sau în zilele libere. Astfel că sistemul era mai așezat. Acum, au plecat foarte mulți medici și sunt specialități care nu mai au doctori”, a adăugat rectorul Sinescu.

La ora la care candidații au început să iasă din săli, strada s-a animat din nou, iar jandarmii au făcut cu greu ordine printre oamenii adunați la intrarea în facultate și care nu mai țineau cont de traficul intens din zonă. Cei fericiți au avut și chef de vorbă, iar ceilalți s-au strecurat tiptil, tiptil.

Aș vrea să profesez în țară. Fac parte dintre cei  care cred că se poate face ceva și aici

Andrei este din Adjud, județul Vrancea. A obținut 89 de puncte.

”Am încredere că pot să intru. A fost un examen destul de dificil, peste medie. Abia aștept să-mi văd noii colegi, vreu să fac medicină generală. De fapt, o să mă decid pe parcursul facultății, pentru că eu aș vrea cardiologie”, a spus tânărul.

Andrei ar vrea să fie medic în România și chiar într-un oraș mici pentru că și el provine dintr-un oraș de provincie

”Aș vrea să profesez în țară. Pe lângă faptul că s-au majorat salariile, fac parte din acea categorie care crede că se poate face ceva și în țară și nu trebuie neapărat să plecăm. Se poate face un lucru mai bun aici pentru toți. Cu cât suntem mai mulți, cu atât este mai bine. Toți oamenii au nevoie de îngrijire medicală, indiferent dacă trăiesc la sat sau la oraș, chiar dacă remunerația nu este la fel. Aș fi dispus să lucrez și într-un oraș mai mic. Eu provin dintr-un oraș de provincie, Adjud-Vrancea”, a continuat Andrei

Ca să intre la medicină, tânărul s-a pregătit doi ani. A învățat serios, renunțând la multe.

”M-am pregătit am depus multă muncă în ultimii doi ani”, a spus Andrei, fericit de cele 89 de puncte primite.

”Fac medicina pentru că îmi place, nu pentru bani. Vreau categoric să rămân în țară”

Mădălina Anca vrea și ea să fie medic în România. Vrea categoric acest lucru și nimic nu-i poate schimba gândurile.

”Sunt foarte fericită că am intrat la medicină și sper la buget. Examenul a fost acceptabil. Nu a fost mai greu decât la simulare. Mai greu a fost la biologie. Vreau categoric să rămân în țară. Pentru că eu cred că țara are nevoie de mine, are nevoie de medici. Pot să mă sacrific pentru țară. Pot să accept și un salariu mai mic și condiții mai puțin bune. Pe mine nu mă interesează partea financiară. Fac medicina pentru că îmi place, nu pentru bani. O să mă rezum la ce am”, a spus Mădălina din Turnu Măgurele, căreia i-ar plăcea să fie chirurg.

”Am făcut sacrificii ca să intru la medicină”

Pentru Andrei din Constanța pregătirea a însemnat peste doi ani de muncă, meditații și alte sacrificii. Dar astăzi este fericit. A obținut 91 de puncte.

”A fost ok din punctul meu de vedere. M-am pregătit pe măsură. Punctajul meu, 91 de puncte. M-am pregătit doi ani și jumătate pentru asta și e normal. Am șase ani în care să pot să îmi dau seama ce specializare îmi place cel mai mult. Ultimele nopți înainte de examen au fost complet nedorimite și neliniștite. Am făcut sacrificii. Sacrificiile au fost pe măsură, mai ales din punct de vedere al timpului. Cel mai greu a fost în ultima lună în care am rămas în casă cu burta pe carte”, a povestit tânărul.

”Voi rămâne sută la sută în țară. Încă am încredere și sper să reușesc să  schimb ceva”

Acum se simte foarte bine pentru că a reușit. Abia așteaptă să  devină medic și să-i poată ajuta pe oameni. Vrea să rămână în țară pentru că nu și-a pierdut încrederea.

”Sper să mă simt și mai bine după ce voi ajuta pe cineva. Voi rămâne sută la sută în țară. Încă am încredere și sper să reușesc să  schimb ceva”, a conchis tânărul Andrei din Constanța.

”Dacă voi avea o oportunitate voi pleca, de ce să mint”

”Sunt fericită! Sunt fericită! Am avut 94 ca puctaj. Sper să fie la buget. Nu știu ce să spun, sunt foarte copleșită, am foarte mari emoții. Îmi vine să plâng de fericire. M-am pregătit mult am investit timp și energie. Am simțit mereu dorința de a ajuta. Mi se pare una dintre cele mai nobile meserii și ceea ce fac medicii mi se pare dincolo de puterile umane. Abia aștept să ajut”, a spus Loredana, o candidată din Pitești.

Deocamdată vrea să rămână în țară. Dar, dacă va avea posibilitatea, va pleca.

”Nu vreau să mint. Dacă o să fie o posibilitate, de ce să mint, probabil că o să plec.Nu m-am blocat la acest gând. Dacă o să vină oportunitatea . Acum nu știu ce aș face. La 19 ani nu pot să spun ce mă afectează în țară. Încă depind de părinții mei, după ce o să fiu independentă și o să mă afecteze ceva o să am motive să plec, din păcate”, a continuat Loredana.

”Trebuie să gândim pozitiv și să schimbăm ceea ce ne stă nouă în putință”

Ana-Maria din București a obținut 88 de puncte. Nu ține neapărat să schimbe lucrurile , dar crede că multe pot fi îmbunătățite.

”Vreau să am orizontul deschis. Nu vreau să schimb lucrurile neapărat, lucrurile pot fi îmbunătățite cu siguranță, dar în orice caz trebuie să gândim pozitiv și să schimbăm ceea ce ne stă nouă în putință. Sunt o persoană căreia îi place să ajute oameni. Nu știu dacă voi pleca din țară, depinde ce schimbări se produc în țară”, a mai spus tânăra.

”Dacă nu se va schimba nimic voi pleca. Ne dăm în cap unul altuia”

Laura ar vrea să lucreze undeva în Europa. Crede că multe rele pleacă de la oameni care își dau unul altuia în cap.

”Totul pornește de la oameni. Să fie ca acum, neglijenți și răi și totdeauna să-și dea în cap?  Ne dăm în cap unul altuia. Nu pot să spun ce o să se întâmple dacă nu o să se schimbe nimic. Aș vrea să plec, dar tot în Europa”, a continuat Laura.

”Îmi doresc să fiu medic. Nu mă văd făcând altceva”

Și Claudiu, care a obținut 92 de puncte se vede lucrând ca medic în străinătate, probabil în Franța.

”Sunt cu mama cu tata și cu fina. Am luat 92 de puncte. Examenul a fost destul de dificil, nu imposibil. A fost destul de greu. Îmi doresc să fiu medic pentru că îmi place foarte mult. Nu mă văd făcând altceva. Mi-a plăcut întotdeauna. În principiu aș vrea să rămân în țară. Dacă nu se poate în țară probabil o să plec în străinătate. Nu știu, poate în Franța. Acum că am scăpat cred că voi pleca la mare. Învăț de trei ani, iar fără meditații nu cred că aș fi putut învăța atît de bine materia”, a mai spus Claudiu, din Călărași.

„Învăț din clasa a IV-a. Este un timp investit în mine. Rămân în România, voi fi medic militar”

Tinerii aceștia au făcut sacrificii mari. Au învățat ani în șir, au făcut meditații, au mers la cursuri, au promovat examene, unii chiar olimpiade. Au fost dintre ei candidați cu 10.00 la bacalaureat. Acum au cules roadele.

”Au fost sacrificii mari de ambele părți, și ale mele și ale familiei. Învăț din clasa a IV-a. Este un timp investit în mine. Rămân în România, dau la medicină militară. Viitor medic militar”, spune Gabriel, un candidat din Vrancea, care a obținut 94 de puncte la concurs.

”Un viitor medic al Țării românești”, i-a spus și mama lui Gabriel, printre lacrimi de fericire.

Rezultatele finale după contestații vor fi afișate peste două zile.

 
 

Urmărește-ne pe Google News