Anul acesta, cea mai mare concurenţă în Capitală este la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, unde se vor lupta 4,5 candidaţi pentru un loc, la Facultatea de Medicină.
UMF „Carol Davila” din Bucureşti a scos anul acesta la concurs, în cadrul celor patru facultăţi, 930 de locuri finanţate de la buget, dar şi 520 de locuri disponibile la taxă. La finalul sesiunii de înscriere au fost validaţi 3.802 candidaţi pentru toate cele patru facultăţi din cadrul universităţii, informează Mediafax.
Potrivit UMF, la Facultatea de Medicinǎ, unde sunt 510 locuri la buget şi 250 locuri cu taxă, s-au ȋnscris 2.334 de candidaţi, printre care şi 24 de olimpici.
La Facultatea de Medicinǎ Dentarǎ s-au înscris 515 candidaţi, pentru a ocupa cele 131 de locuri la buget şi 125 cu taxă.
La Facultatea de Farmacie, care a scos la concurs 141 de locuri la buget şi 100 cu taxă, şi-au depus dosarele 435 de tineri, iar pentru Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM) au optat 518 candidaţi, care vor concura pentru 95 de locuri la buget şi 45 cu taxă.
Anul acesta, tot mai multe facultăţi au înlocuit examenul de admitere cu eseul motivaţional.
Chiar dacă, pentru unii, redactarea eseului motivaţional poate părea o formalitate, această probă nu este lipsită de importanţă, în condiţiile în care candidaţii primesc calificative – admis sau respins -, iar ultimul determină scoaterea din concurs.
O altă noutate, impusă de Ministerul Educaţiei, este aceea că, de anul acesta, la admitere nu se mai iau în considerare notele din liceu, luate în calcul, până în 2013, de mai multe facultăţi.
În Capitală, autonomia universitară dă liber, şi anul acesta, la mai multe tipuri de admitere, de la probe scrise în care contează exclusiv ce reuşeşte candidatul în ziua examenului, la „concurs de dosare”, prin care diferenţa o fac mediile de la bacalaureat.
Cea mai mare taxă de înscriere din Universitatea Bucureşti – 330 de lei, la Drept
Înscrierile au început joi, 10 iulie, şi au durat până în 18 iulie, taxele fiind între 80 de lei (Facultatea de Fizică) şi 330 de lei (Facultatea de Drept).
Taxa de înscriere diferă, însă, în funcţie de numărul dosarelor depuse, candidaţii având posibilitatea de a intra, simultan, în cursa pentru un loc la mai multe facultăţi. Astfel, la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, candidaţii plătesc 250 de lei pentru un dosar, 300 de lei pentru 2-3 dosare şi 350 de lei pentru 4-5 dosare. La Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei se plătesc 150 de lei pentru o singură opţiune, 200 de lei – pentru două şi 250 de lei – pentru trei opţiuni. La Facultatea de Stiinţe Politice, taxa de înscriere este de 150 de lei pentru primul dosar depus şi 75 de lei pentru al doilea dosar. Pentru al treilea dosar, candidatul nu mai plăteşte taxă.
Probele au loc în intervalul 21-25 iulie, iar data limită de afişare a rezultatelor este 28 iulie.
La aproape jumătate dintre facultăţile Universităţii din Bucureşti, admiterea se face în urma concursului de dosare, decisivă fiind media de la bacalaureat.

Admiterea exclusiv pe baza unui examen scris se face la:

  • Facultatea de Drept
  • Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării
  • Facultatea de Litere – Specializarea Comunicare şi Relaţii Publice (IF)
  • Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine -Specializările Engleză, Franceză, Germană, Neerlandeză, Spaniolă, Arabă, Chineză, Japoneză, Turcă, Traducere şi interpretare
  • Facultatea de Psihologie şi Şiinţele Educaţei specializarea Psihologie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News