• Viorica Rădoi, medic primar genetică medicală, asistent universitar și șef de lucrări la Catedra de Genetică Medicală a Facultății de Medicină Generală, pledează împotriva teoriilor conspirației și pentru încrederea în experți.
Viorica Rădoi, medic primar genetică medicală FOTO: Facebook

Doamnă doctor în genetică, s-a speculat mult pe tema testului ADN efectuat în cazul Alexandrei Măceșanu. Se poate extrage ADN din resturile unui cadavru ars la temperaturi înalte din care au rămas doar oase și dinți carbonizați?
În situațiile în care un corp a fost supus unor temperaturi foarte ridicate, singurele țesuturi din care mai poate fi extras AND sunt cele dure, respectiv oase si dinti.

Evident, în funcție de temperatura și durata de expunere, AND-ul poate fi degradat, acest lucru făcând dificilă sau chiar imposibilă analiza lui. Calitatea AND ului extras este o etapă importantă în astfel de analize, iar dacă nu se îndeplinesc anumite condiții legate de calitatea acestuia nu se merge mai departe cu testarea. În cazul Alexandrei Măceșanu se pare că experții de la INML au avut țesut genetic valid. Altfel nu ar fi avut ce să testeze.

Identificarea unei persoane după testul ADN se poate face doar prin compararea profiurilor genetice între membrii de familie de grad unu? 
Nu este obligatoriu sa fie rude de gradul unu, însă evident că, cu cât gradul de rudenie este mai mare exista mai mulți markeri AND comuni.

Există mai multe metode de identificare a ADN?
Testele ADN au multe avantaje față de metode serologice tradiționale. Sunt mai puternice din punct de vedere al acurateței informației și aplicabile într-o varietate mai mare de exemple. De când testele de ADN au început să fie utilizate în medicina legală tehnicile s-au dezvoltat rapid. Metodele includ analiza polimorfismelor de lungime a fragmentului de restricție, analiza specifică de secvență alelică, analiza numărului de repetiții în tandem ale unor fragmente scurte de ADN , determinarea secvenței mitocondriale. 

Standardele de calitate pentru testele de ADN sunt foarte stricte și trebuie să îndeplineasca oriunde în lume cerințele cerute de expertiza medico-legală și de către sistemul juridic

Ca expert în genetică, ați sesizat aspecte care v-au ridicat semne de întrebare în cazul Alexandrei Măceșanu?
Eu sunt medic genetician si nu am expertiză în medicina legală, nefiind astfel în măsură să comentez speculații.

Când un test ADN este concludent și când este neconcludent?
Rezultatele pot fi interpretate ca neconcludente din mai multe motive. Acestea includ situații în care nu se obțin rezultate sau doar rezultate parțiale din eșantion din cauza cantității limitate de ADN uman adecvat sau în care rezultatele sunt obținute dintr-un eșantion necunoscut de la  locul faptei, dar nu există probe de la persoane cunoscute disponibile pentru comparație.

De ce trebuie să avem încredere în testul ADN în cazul Alexandrei?
Recomandarile internaționale sunt foarte clare în ceea ce privește acreditările laboratoarelor care efectuează teste genetice în medicina legală. Există sisteme stricte de control al calității pentru menținerea unor rate de eroare foarte scazute. Evident nu poate fi redusă la 0,00. Exista reglementări legate de controlul și asigurarea calității într-un laborator de analiză ADN.

Controlul calității se referă la măsurile luate pentru a se asigura că produsul, în acest caz rezultat de tipare a ADN-ului și interpretarea acestuia, îndeplinește un standard de calitate specificat. Asigurarea calității se referă la măsurile luate de un laborator pentru monitorizarea, verificarea și documentarea performanței acestuia.

Testele regulate de competență și auditul regulat al operațiunilor de laborator sunt ambele componente esențiale ale programelor de evaluare a calității. Să nu uităm ca în acest caz vorbim de laboratorul de analiza ADN al Institutului Național de Medicină Legală.

Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
 

Urmărește-ne pe Google News