UPDATE 21:20: Meningita a fost confirmată la unul tinerii internați în spital, după decesul tânărului de 17 ani.
„Într-unul din cele două cazuri s-a confirmat prin RGPCR că microbul este într-adevăr meningococ. Metoda este extraordinar de utilă în astfel de situații iar analiza a fost efectuată în Spitalul de Boli Infecțioase la aparatul de biologie moleculară performant cu care este dotată unitatea sanitară. Astfel de analize se obțin într-un interval de șase ore”, a spus directorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase, dr. Ramona Ionescu
Opt tineri sunt internați în spital fiind suspectați de meningită. În total, la spital au ajuns pentru consultații 135 de tineri care au intrat în contact cu adolescentul de 17 ani care a murit de meningită.
UPDATE 16:55: Tânărul, care a murit din cauza meningitei, și alți opt adolescenți au ajuns la spital, după ce au participat la o petrecere de majorat din localitatea brașoveană Tărlungeni, apoi s-au distrat într-o discotecă. Este vorba despre adolescenți care provin din trei școli din Brașov și una din Tărlungeni.
„Inspectoratul Școlar ține legătura cu Direcția de Sănătate Publică, care prin ancheta epidemiologică va stabili contacții, după care noi vom lua legătura cu părinții pentru tratamentul profilactic. Deocamdată nu dăm publicității numele celor patru școli. Așteptăm rezultatele anchetei. Deja în unele dintre școlile vizate se fac dezinfecții și deratizări”, a spus inspectorul școlar general Mirela Blemovici, pentru Agerpres.ro
Cazurile de îmbolnăvire cu meningită au fost discutate în cadrul unei întâlniri la Prefectura Brașov, la care au participat managerul Spitalului Clinic de Copii, cel al Spitalului de Boli Infecțioase, dar și șefii Direcției de Sănătate Publică (DSP), Inspectoratului Școlar Județean și Consiliului Județean.
Liviu Munteanu, managerul Spitalului Clinic de Copii, a explicat că tânărul, în vârstă de 17 ani, a fost internat miercuri seara în spital, după ce a acuzat că se simte rău. Medicii au precizat că atunci adolescentul nu avea simptomele specifice meningitei.
„A fost internat și foarte, foarte repede starea lui s-a degradat de la o oră la alta. A fost transferat la Terapie Intensivă și, în câteva ore, în ciuda tuturor manevrelor de susținere a funcțiilor vitale, a decedat. A fost ceva absolut fulminant, de aceea bănuielile noastre se îndreaptă către o meningită. Deocamdată nu știm de ce etiologie. Probele au fost transmise la Institutul Matei Balș din București, autopsia s-a făcut la Serviciul de Medicină Legală Brașov și așteptăm să ne vină rezultatele. Fiind o moarte survenită în câteva ore am anunțat și Poliția. În acest moment, la Spitalul Clinic de Copii nu mai avem alți copii internați asemănător acestui caz”, a precizat managerul Spitalului Clinic de Copii.
În tot acest timp, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase din Brașov au fost internați opt copii suspectați de meningită.
„În spital se află internați un număr de opt copii. Doi au tabloul tipic de infecție sistemică de meningo-cocemie, dar încă nu avem izolată bacteria. Avem date de laborator și clinice mai ales, care pledează pentru meningo-cocemie, dar nu avem confirmarea laboratorului. Cel mai probabil rezultatele vor apărea în această seară. Ceilalți șase pacienți nu aș putea spune că au tabloul tipic de meningită, au semne de meningită la debut eventual. Ei s-au prezentat la spital cu febră, frisoane, dureri de cap și amețeli, dar nici unul nu a avut semne certe clinice de dureri de ceafă care pune diagnosticul de meningită. Joi și vineri patru medici ai spitalului nostru au consultat 135 de tineri cu vârste între 17-22 de ani”, a afirmat managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Brașov, Ramona Ionescu.
Medicii avertizează că populația nu trebuie să se sperie deoarece pentru meningita este o boală pentru care există tratament. Singura condiție este ca pacienții să se prezinte la medic cât mai repede.
Iubita adolescentului, care a fost răpus de meningită, s-a prezentat joi, la spital, pentru că avea febră. În cazul ei, medicii au infirmat diagnosticul de meningită, notează mytex.ro.
Adolescent din județul Brașov, ucis de meningită. DSP a demarat o anchetă
Alți tineri, care sunt prieteni cu adolescentul decedat, au mai fost diagnosticați cu meningită, susțin surse medicale. Unul dintre aceștia ar fi internat, în stare gravă, la Spitalul Clinic de Boli Infecționase din Brașov. Băieții ar fi contractat boala la sfârșitul săptămânii trecute, când s-au distrat la discoteca din sat. Cel care le-ar fi transmis boala a fost internat și s-a vindecat deja de boală, arată sursa citată.
Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Brașov, alte șapte persoane sunt internate la Spitalul de Copii cu suspiciuni de meningită.
„S-a demarat o anchetă. Ce pot să vă spun este faptul că o persoană, un minor în vârstă de 17 ani, internat la Spitalul de Copii Brașov, a decedat. De asemenea, există suspiciuni de meningită la alte 7 persoane care sunt deja internate. S-au prelevat probe, așteptăm rezultatele”, a declarat Claudia Bularca, purtător de cuvânt al DSP Brasov, pentru transilvania365.ro.
sursă foto: transilvania365.ro
Ce este meningita
Meningita este o inflamaţie a membranelor care învelesc creierul şi măduva spinării şi este cauzată de o infecţie. Află cum ştii că o ai şi ce trebuie să faci la primele simptome.
Meningita apare, de obicei, la copii, adolescenţi şi adulţi tineri, dar şi oamenii în vârstă şi cei care au probleme de sănătate sunt supuşi riscului de a face boala.
Există două tipuri de meningită: meningita virală, care nu provoacă probleme grave, şi cea bacteriană, care poate duce şi la deces.
Meningita virală este cauzată de viruşi, iar cea bacteriană, de bacterii, însă în cazuri rare, poate fi provocată şi de alte organisme sau medicamente. Aceşti germeni pot trece uşor de la o persoană la alta, prin tuse, strănut ori contact apropiat, aşa că boala este contagioasă.
Simptomele meningitei
Cele mai comune simptome în rândul adolescenților și adulților tineri sunt: o înțepătură și o durere a gâtului, mai ales când încearcă să își ducă bărbia la piept, febră, durere de cap, vomă, stare de somnolență sau crize. Copiii, adulții în vârstă și persoanele cu probleme medicale se pot confrunta cu alte probleme.
Astfel, bebelușii vor fi morocănoși și vor refuza să mănânce, vor plânge când vor fi ținuți în brațe, iar în unele cazuri, pot avea iritații pe piele. La copii, simptomele pot fi confundate cu cele ale unei răceli, pot tuși și pot avea probleme de respirație. Adulții în vârstă și oamenii cu probleme de sănătate pot avea doar o ușoară durere de cap și febră.
Simptomele mai puțin cunoscute ale meningitei presupun durere și slăbiciune musculară, senzații ciudate, precum furnicături, sensibilitate a ochilor și intoleranță la lumina puternică sau iritații pe piele.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro