- Familia adolescentei, cea mai tânără persoană cunoscută în lume care a decedat de Covid-19, a aflat foarte târziu că deteriorarea sănătății fetei se datora coronavirusului.
- ”O tragedie care evidențiază lipsa de precizie a testelor”, notează Le Parisien.
- Marți, familia lui Julie, care se afla plasată în secția de terapie intensivă de spitalul Necker din Paris, primește rezultatele a două teste efectuate la Covid-19, ambele negative.
- În aceeași seară, totul a fost contrazis de un al treilea test, efectuat câteva zile mai devreme la Spitalul Longjumeau din Essonne: starea de sănătate a Julie se deteriorase din cauza noului coronavirus.
Trebuie să încetăm să credem că această boală afectează doar vârstnicii. Nimeni nu este invincibil în fața acestui virus mutant.
Manon, sora lui Julie, pentru Le Parisien:
Simptome ușoare, apoi totul s-a derulat cu o viteză nebună
Manon, care e izolată cu mama sa la domiciliu, a completat: ”Julie a avut doar o tuse ușoară săptămâna trecută. S-a înrăutățit în weekend, iar luni a mers la un medic generalist. Acolo a fost diagnosticată cu o afecțiune respiratorie. Nu a avut alte boli înainte de asta”.
Manon a fost de acord să pună la dispoziția ”Le Parisien” câteva fotografii a surorii sale.
”De aici totul s-a derulat cu o viteză nebună. Mai întâi a fost internată la Longjumeau, în Essonne, apoi a fost transferată peste noapte la spitalul Necker din Paris. A fost pusă la un aparat de respirație, apoi a fost intubată. Plămânii i-au cedat. Medicii au făcut tot ce au putut, dar nu a putut fi salvată”, a mai spus sora ei.
Julie va fi înmormântată luni, în urma unei ceremonii la care vor participa cel mult zece persoane.
Potrivit ministrului Sănătății, Olivier Véran, citat de Le Parisien, Julie a suferit de o formă severă a virusului ”extrem de rară” .
E o tragedie care evidențiază fragilitatea rezultatelor testelor Covid-19 curente.
”Persoanele care se simt rău trebuie testate și de șase ori”
Medicii nu ezită să testeze aceleași persoane de cinci sau șase ori, când au o stare gravă, până la obținerea unui rezultat pozitiv.
Gérald Kierzek. medic de urgență la spitalul Hôtel-Dieu (AP-HP) din Paris:
Acesta este probabil și motivul pentru care tânăra Julie a fost testată de trei ori.
De ce nu sunt fidele testele
Fragilitatea acestor rezultate este explicată prin procesul utilizat. Testele curente se bazează pe așa-numitele probe ”nazofaringiene”. Însă, susțin doctorii, aceste probe pot fi prelevate într-un moment în care virusul nu este localizat în această zonă.
Dacă testul este făcut prea devreme, virusul poate fi limitat la zona gâtului. Nu are rost să-l căutăm în nas, virusul poate fi localizat în plămâni și rămâne nedetectabil în zona ORL.
Dr. Gérald Kierzek, pentru Le Parisien:
Precizia testului depinde în parte și de modul în care este realizat de operator.
”Rezultatul testului nu modifică la tratamentul primit dacă s-a dezvoltat o infecție gravă”
Pe de altă parte, a fi diagnosticat pozitiv sau negativ nu modifică la tratamentul primit dacă s-a dezvoltat o infecție gravă. Fiindcă nu există un tratament specific pentru infecțiile asociate cu Covid-19.
Dr. Gérald Kierzek, pentru Le Parisien:
”Alimentarea cu oxigen a pacientului este decisă nu pe baza rezultatelor testelor, ci pe baza radiografiilor pulmonare”, conchide medicul.