Alina e dintr-un oraş aflat la 15 km de Braşov. În şcoala generală a fost o elevă silitoare, s-a calificat la Olimpiada judeţeană de limba şi literatura română în clasa a V-a şi a terminat cursurile gimnaziale cu media 8,99. Dar în ultimul an de şcoală, comportamentul fetei s-a schimbat.

Mama fetei: “Așa e moda acum”

Pentru că era minoră atunci când a săvârşit infracţiunea, vom proteja identitatea fetei, numind-o *Alina. 

La proces, una dintre vecine a declarat că a văzut cum, atunci când părinții ei erau plecaţi, Alina venea acasă cu băieți. Îngrijorat, soțul vecinei a oprit-o într-o zi pe stradă pe mamei fetei şi i-a spus că fiica ei “umblă cu băieți”, dar ea i-a replicat: “Așa e moda acum!”. Alina avea 15 ani.

Atunci, în vara lui 2016, fata şi-a început viaţa sexuală. Prietenul ei, care era de-o seamă cu ea, le-a spus judecătorilor că, prin martie 2017, s-au speriat amândoi că ea ar putea fi  gravidă, iar Alina și-a făcut un test de sarcină. “După părerea mea, testul a ieșit neconcludent”, susţine băiatul. Dar, din acel moment, cei doi s-au despărțit şi n-au mai ţinut legătura.

Doar colegele de clasă au văzut că “îi crescuse burtica”

De frica tatălui ei, Alina şi-a ascuns sarcina, iar mama şi profesorii de la liceu spun că nu şi-au dat seama că ea e gravidă, pentru că fata avea “o constituție mai robustă și obișnuia să poarte haine mai largi”. Nici psihopedagogul de la şcoală nu ştia nimic, pentru că fata “nu a venit niciodată să ceară consiliere”.

Doar câteva colege din clasă au băgat de seamă, pe la sfârşitul toamnei, că Alina “începuse să se îngrașe și îi crescuse și burtica”, însă n-au întrebat-o nimic, pentru că, spun ele, “e un subiect delicat pentru fete și nici prin gând nu ne-a trecut că ar putea fi gravidă”.

În luna a opta, medicii de la Spitalul de Copii din Brașov au consultat-o, dar nu au văzut că e gravidă!

În mod surprinzător, sarcina fetei nu a fost depistată nici măcar de medicii de la Spitalul Clinic de Copii din Braşov, unde adolescenta s-a internat, pentru a-şi scoate un chist de pe spate. Era în noiembrie, iar Alina era gravidă în luna a 8-a.

Diriginta fetei spune că operaţia era programată pentru 6 decembrie 2017, când i-a trimis elevei sale un mesaj de încurajare, dar în aceeași zi a aflat că intervenţia chirurgicală a fost amânată până după sărbători.

Din înscrisurile medicale depuse la dosarul deschis pentru omor rezultă că, în timpul sarcinii, Alina a fost consultată nu doar la spital, ci şi de către medicul de familie!

Însă “niciuna dintre persoanele care au examinat-o nu s-a pronunțat cu privire la faptul că ea ar putea fi însărcinată”, se precizează în motivarea instanţei.

Atunci când descoperă că o pacientă minoră este gravidă, medicii au datoria să anunţe imediat Protecţia Copilului, pentru ca fata să poată fi monitorizată şi consiliată.

Procurorii: “Fata avea cunoștințe de educație sexuală”

19.680 de adolescente din România au devenit mame în 2017. “Şase din zece nu au avut niciodată acces la informații privind sănătatea reproducerii sau educației sexuale”, se arată într-o analiză realizată de “Salvaţi Copiii”.

Alina avea cunoștințe de educație sexuală, subliniază procurorii. La liceu, ea participase, în primul semestru din clasa a IX-a, la un “program de educație psihosexuală”, unde psihologul școlii le-a vorbit elevilor şi despre sarcină şi metode contraceptive.

Procurorii menționează că Alina avea cunoștințe de educație sexuală

Iar în mai 2017, când au avut “Școala altfel”, în clasa fetei a venit reprezentantul unui ONG care le-a vorbit şi el elevilor despre educația sexuală şi le-a dat broșuri informative. “Ne-a întrebat şi dacă există printre noi persoane care și-au început viața sexuală”, le-a declarat anchetatorilor o elevă. “Unii au recunoscut asta, dar Alina nu era printre ei. Ba chiar a fost contrariată, când i-a auzit pe alţii că au început să facă sex”.

Versiunea mamei: bebeluşul era în sac

Vreme de luni bune, Alina şi copilul încă nenăscut au fost invizibili pentru cei din jur. Niciun adult n-a privit-o cu atenţie pe adolescentă şi nu şi-a dat seama că se întâmplă ceva cu ea.

Au descoperit cu toţii teribilul secret într-o zi de vineri, 22 decembrie 2017. Era ultima zi de şcoală dinaintea vacanţei de iarnă. Dimineaţa, Alina i-a spus mamei ei că se simte rău şi că o doare burta, pentru că este la menstruație. A rămas în pat şi a mai dormit câteva ore, iar “când s-a trezit, era destul de palidă”, a declarat mama fetei în anchetă.

În jurul prânzului, femeia spune că a mers până-n oraş, ca să cumpere o draperie. Când s-a întors acasă, a găsit-o pe Alina în fața ușii de la baie, dezbrăcată de la brâu în jos şi plină de sânge pe picioare. 

Îmi repeta încontinuu dacă pot să o iert vreodată pentru ce a făcut.

Declaraţia mamei din dosar:

Femeia susţine că ea a intrat în baie, pentru că avea nevoie la toaletă, şi că atunci a observat sânge pe capacul de la WC și pe un covoraş. În cadă era un lighean cu un prosop plin de sânge, iar alături, un sac negru. Mama susține că nu s-a uitat înăuntru, dar și-a dat seama că acolo se afla copilul pe care fiica sa tocmai îl născuse.

Copilul s-a născut viu şi a murit asfixiat

Alina adusese pe lume, la termen, o fetiţă de 3.500 g. Mai târziu, în anchetă, ea a declarat că n-a dormit deloc în acea noapte din cauza durerilor şi că a doua zi, după ce mama ei a plecat de acasă, a mers la baie și a născut copilul în vasul de toaletă.

A tăiat singură cordonul ombilical, cu o lamă pe care a desfăcut-o dintr-un aparat de ras, pe urmă a intrat în cadă, s-a dezbrăcat de haine și s-a spălat. Iniţial, fata a spus că mama ei a fost cea care a luat copilul din WC și l-a pus într-un sac menajer, după ce s-a întors acasă.  

Nu am auzit plânsete de copil, nici după ce am intrat în baie și nici pe urmă, aşa că am considerat că nou-născutul era mort.

Declaraţia mamei din dosar:

Au așteptat ambulanța o oră

Dar bebeluşul apucase să respire, “ceea ce dovedește că el s-a născut viu”, au precizat legiştii de la SML Braşov, dar şi cei de la INML, care au stabilit că “decesul nou-născutului s-a produs prin asfixie mecanică, ca urmare a depunerii sale într-un sac de plastic”.

După ce şi-a găsit fiica plină de sânge, mama a chemat-o în ajutor pe bunica fetei şi apoi pe o vecină, şi doar la insistenţele acestora, ea a sunat în cele din urmă la 112.

Cât au aşteptat salvarea, peste o oră, “niciuna din persoanele prezente în apartament nu a mai mers în baie, să vadă ce se întâmplă cu nou-născutul care era în sac”, se precizează în rechizitoriu.

Acuzarea: “Nimeni nu a mers să vadă ce se întâmplă cu el”

Nici în ambulanţă, Alina, mama şi bunica ei n-au pomenit nimic de copil. “Am început să o întreb pe minoră ce s-a întâmplat și unde se află fătul, dar aceasta nu-mi răspundea și se uita la mama ei”, a declarat la proces asistenta de pe salvare.

La 10 februarie 2018, procurorul a cerut arestarea preventivă a Alinei, iar fata şi-a schimbat declaraţia în faţa judecătorului de drepturi și libertăți, susţinând că nu mama, ci ea a fost cea care a pus bebeluşul în sacul menajer, folosind nişte mănuși chirurgicale.

Frica de tatăl ei şi de stigmatul societăţii

“Printre motivele săvârşirii infracţiunii de pruncucidere pot fi menţionate: dezonorarea; starea materială dificilă; frica faţă de părinţi”, se arată într-un studiu publicat de Universitatea de Stat din Moldova.

Atunci când mama ei a descoperit-o în baie, Alina îi repeta că speră că nu și-a pierdut încrederea în ea și o implora să nu-i spună tatălui ei, care nici măcar nu ştia că ea își începuse viața sexuală. 

Frica de reacția tatălui a fost principalul motiv pentru care fata şi-a ascuns sarcina şi şi-a ucis copilul, notează judecătorii. La această temere s-a adăugat sentimentul de rușine al adolescentei, care nu-şi dorea să fie stigmatizată și marginalizată de cei din jur.

În februarie 2018, instanţa nu a admis arestarea ei preventivă, iar Alina s-a întors la şcoală, acolo unde toți colegii de clasă îi aflaseră, între timp, povestea. Câţiva au agasat-o şi au făcut caricaturi cu ea, pasate printre bănci.  

Dar ea a continuat să meargă la şcoală şi a terminat liceul, în paralel cu procesul în care era judecată pentru omor calificat. 

A dat Bac-ul cu puţin înainte de a afla decizia definitivă şi l-a luat cu media 7,8, iar apoi s-a înscris pentru examen la o facultate de stat. Toate acestea au contat în decizia instanţei.

Prima condamnare: 3 ani de internare într-un centru educativ

Mama fetei a fost şi ea cercetată pentru omor şi, mai târziu, pentru favorizarea infractorului, dar în mai 2018, doar Alina a fost cea trimisă în judecată. 

La proces, ea nu a recunoscut acuzaţiile. A spus că nu a ştiut că e însărcinată şi că nici nu şi-a dat seama când s-a născut copilul, deşi legiştii precizează în rapoarte că a fost o “naștere dificilă”.

Pe 30 decembrie 2019, Tribunalul pentru minori și familie Braşov a condamnat-o pe adolescentă, obligând-o să stea internată într-un centru educativ, pe o perioadă de 3 ani.

În august 2020, Curtea de Apel Braşov a admis apelul fetei şi a decis că nu se impune privarea de libertate, “măsura educativă a asistării zilnice pe o durată de 6 luni” fiind suficientă.

Instanţa a ţinut seama de faptul că acum Alina regretă că nu mai poate lua o altă decizie şi că, atunci când se referă la copilul ei, ea se manifestă emoțional diferit. A cântărit mult şi faptul că ea şi-a terminat liceul şi că are “o conduită prosocială, dând dovadă de capacitate de a înțelege consecințele comportamentului său”, spun judecătorii în motivarea redactată zilele trecute. Decizia este definitivă.

Urmărește-ne pe Google News