Cuprins:
Mergeau de la școală spre casă
Când se întorceau de la școală, elevele au luat în trenul din halta Allmend pentru a merge până la gara principală din Lucerna (centrul Elveției), o călătorie de doar 4 minute.
Din cauza aglomerației din vagonul de clasa a II-a, pentru care aveau abonamente anuale valabile, adolescentele au decis să stea în picioare pe culoarul vagonului de clasa I.
Doar că au fost inspectate de controlori și prinse „în flagrant”, tinerele s-au ales cu o amendă de 75 de franci elvețieni (aproximativ 80 de euro).
Mama uneia dintre fete este iritată: „Au urcat în grabă și au încercat să ajungă la la clasa a II-a. Cine poate dovedi că nu au alergat suficient de repede pentru a ajunge la locul unde aveau abonament?!”.
„Personalul a acționat corect”
Compania de stat SBB a răspuns că există „reguli clare”, iar personalul de tren a acționat „corect”: „Toți călătorii pot intra și trece prin vagonul de clasa I, dar staționarea lângă ușă sau în pe culoar fără un bilet valid de clasă este interzisă. Nu se pot face excepții și toți trebuie tratați la fel, indiferent de durata călătoriei”.
SBB avea o viziune diferită, în 2016, când transmitea că „În trenurile regionale, pasagerii cu bilet de clasa a II-a au voie să rămână în zona de intrare a unui vagon de clasa I”. Acest lucru nu este permis în trenurile interregionale. Potrivit SBB, nu ar fi trebuit să existe amenzi: „Însoțitorii de tren subliniază acest lucru într-o manieră prietenoasă și, de obicei, nu percep o suprataxă”.
Mai ales la orele de vârf, multe legături in marile centre ale Elveției sunt atât de aglomerate încât pasagerii de la clasa a II-a stau în picioare pe culoare. În astfel de trenuri, mulți pasageri cu bilet de clasa a 2-a trec în vagoanele de clasa I. Alternativa ar fi să următoarea conexiune și să vă întoarceți acasă mai târziu.
Profesorii anunță că plătesc ei amenzile
Potrivit Blick, Rețeaua Elvețiană a Profesorilor (LNCH) a intervenit și va plăti amenzile. Părinții trebuie să contacteze organizația.
SBB arată în mod repetat o abordare greșită față de copii și adolescenți și arată că și-au pierdut orice simț al proporțiilor față de școlari.
LNCH se referă la un alt caz în care SBB a declarat o elevă de școală primară însoțită de bunica ei ca fiind adultă. Copilul nu avea încă un act de identitate și a trebuit să plătească tariful integral. Solicită SBB „să-și regândească abordarea față de clienții tineri și să dea dovadă de mai mult tact”.