Studiul publicat de revista Nature precizează că și cazurile de coronavirus asimptomatice sunt infecțioase, ceea ce înseamnă că școlile ar putea acționa ca vectori de infecție pentru publicul larg.
Autorii speră că aceste rezultate vor ajuta doctorii de pe întreaga planetă în dezvoltarea de strategii pentru domenii precum învățământul, puternic afectat de epidemie.
Tinerii, de două ori mai rezistenți decât cei peste 20 de ani
Rezultatele se bazează pe simulări digitale ale unor focare de infecție în 146 dintre capitalele lumii. În prima fază, autorii au folosit cazuri de coronavirus din China, Italia, Japonia, Singapore, Canada și Coreea de Sud pentru a vedea care este efectul vârstei asupra simptomelor și a ratei de transmitere a patogenului.
Autorii notează că față de media populației au fost înregistrate puține cazuri de COVID-19 printre copii și că simulările lor arată un trend similar și pentru adolescenți.
Rezultatele echipei sugerează că aceștia ar fi de două ori mai rezistenți contra infecției decât cei peste 20 de ani și că au un risc de 21% să dezvolte simptome (cei peste 70 de ani au un risc de 69% de a dezvolta simptome).
Desigur, trebuie să reținem că vorbim despre rezultate simulate, nu observate în teren. Simulările sunt pe atât de bune pe cât de bune sunt datele de care dispunem, și încă sunt multe necunoscute legate de coronavirus.
Redeschiderea școlilor: posibilă, dar încă riscantă
Spre deosebire de cazurile similare cu gripă sezonieră, în care închiderea școlilor duce la scăderea bruscă a răspândirii patogenului, autorii nu au observat un comportament similar pentru coronavirus.
Redeschiderea școlilor rămâne un subiect complicat. Am adus niște rezultate ce arată un risc mai scăzut de infecție în rândul tinerilor. Nu am putut estima cât de periculoase sunt cazurile asimptomatice față de cele simptomatice, dar cu siguranță ambele categorii rămân infecțioase.
Rosalind Eggo, coautor al studiului:
Per total, lucrarea concluzionează că închiderea școlilor este semnificativ mai puțin eficientă contra coronavirusului decât în cazul altor virusuri respiratorii. Cu toate acestea, “mai puțin periculos” nu înseamnă “fără de pericol”. Orice decizie în acest domeniu trebuie luată cu precauție, și cu cât mai multe date la îndemână.
LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.