Mai multe studii au descoperit că există o legatură între consumul de marijuana şi creşterea riscului apariţiei depresiei şi anxietăţii, însă unele studii nu au găsit o legătură. Ba mai mult, încă nu este clar dacă creşterea riscului apariţiei depresiei este legată de consumul de marijuana sau de alţi factori.
În noul studiu publicat în American Journal of Epidemiology şi citat de Reuters, cercetătorii au folosit informaţiile adunate de la 50.000 de adulţi din 17 ţări, care au luat parte la un sondaj realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), notează Antena 1.
Astfel, s-a descoperit o legătură incertă între consumul de marijuana şi apariţia simptomelor depresive la adolescenţii cu vârstă de până în 17 ani. În general, consumul timpuriu de marijuana a fost corelat cu o creştere de 50% a riscului apariţiei depresiei după vârsta de 17 ani. Totuşi, legătura a devenit mai slabă în momentul în care specialiştii au cercetat problemele din copilărie ale subiectilor, precum absenţe nemotivate la şcoală, bătăi sau furt.
Studiul are şi câteva puncte slabe, precum analizarea subiectilor într-o singură perioadă a vieţii lor, dar şi lipsa de informaţii privind comportamentul din copilărie al subiecţilor în unele ţări precum Noua Zeelandă sau Africa de Sud.
Persoanele care au declarat că au început să aibă simptome depresive după vărsta de 17 ani au fost luate în considerare pentru studiu, numărul lor ridicându-se la 9.647. Din acestea, 9% au declarat că au fumat marijuana înainte de a împlini 17 ani.
Cu toate că studiul nu poate arăta existenţa clară a unei legături între consumul de marijuana şi depresie, totuşi se crede că persoanele care sunt predispuse la depresie au mai multe şanse să consume droguri.