”De 15 ani sărbătorim Ziua Naţională a Adopţiei. De 27 de ani ne chinuim să avem o lege a adopţiei prin care să dăm şansa fiecărui copil la o familie. De trei luni lucrez la cea mai importantă lege care oferă şansă fiecărui copil la o familie. Instituţionalizarea este o crimă. Mii de părinţi îşi doresc să adopte în România dar nu sunt susţinuţi, încurajaţi şi îndrumaţi în acest sens”, a scris Bulai, pe Facebook.
Iulian Bulai arată că, printre obiectivele asumate în lege se numără, pe lângă reducerea termenului de adopţie la maximum 90 de zile și crearea Comisiei pentru Adopţie, din care vor face parte două organizaţii non-guvernamentale de profil.
Potrivit parlamentarului, această comisie are rolul de a reduce suspiciunile de corupţie şi pentru a implica şi societatea civilă în procesul de adopţie – la nivelul fiecărui judeţ.
Astfel, organizaţiile non-guvernamentale pot deschide procedura de adopţie la orice copil aflat într-o situaţie de risc. În plus, se dorește decăderea din drepturile părinteşti pentru toate formele de abuz, astfel urmărindu-se interesul superior al copilului.
Deputatul USR spune că mii de copii îşi doresc să crească într-o familie şi statul îi condamnă prin instituţionalizare. ”Instituţionalizarea e pentru a ajuta anumite partide să se dezvolte şi împotriva copilului. E momentul să deschidem procedura de adopţie naţională, să dăm şansă fiecărui copil să crească în familie şi organizaţiile non-guvernamentale din domeniul protecţiei copilului şi adopţie să fie parte din procesul de adopţie”, mai declară Bulai.
Deputatul USR va face pe 15 iunie o dezbatere la care va invita toate instituţiile şi organizaţiile non-guvernamentale din domeniul protecţiei copilului şi adopţiei.
Potrivit asociației SOS Fertilitatea, în prezent exista peste 56.000 de copii în sistemul de protectie speciala si, teoretic, potential adoptabili, însa în realitate extrem de putini dintre acestia sunt adoptati, din cauza procedurii greoaie si cronofage si, deseori, din cauza lipsei de interes a celor responsabili în a aplica procedurile legale în vederea declararii adoptabilitatii.