Adormirea Maicii Domnului. „Trenurile Soarelui circulă în această perioadă la capacitate maximă. De asemenea, Trenurile Tineretului, IR 1921 şi IR 1922, circulă în fiecare zi la capacitate maximă de aproximativ 1500 de locuri/tren, pe ruta Sibiu – Piteşti – Bucureşti – Constanţa – Mangalia şi retur. In 15 august pentru preluarea traficului sporit dinspre litoral, Trenul Tineretului va fi DUBLAT de un tren suplimentar, IR 12096, cu o capacitate
de 600 de locuri şi plecare din Mangalia la 18h30, din Constanţa la 20h25 şi cu opriri în toate staţiunile şi în gările în care opreşte şi Trenul Tineretului”, se arată într-un comunicat remis duminică de CFR Călători.

Adormirea Maicii Domnului. Anunţul vine după ce sâmbătă reprezentanţii CFR comunicau că „în zilele de 13, 14 şi 15 august de la Suceava la Cacica şi retur vor circula trenurile R 5739 şi R 5738”, potrivit Mediafax.

Adormirea Maicii Domnului. „Capacitatea de transport se va suplimenta astfel: în perioada 12-15 august, IR 1621 pe distanţa Bucureşti Nord – Braşov şi IR 1630 Braşov – Bucureşti Nord; în zilele de 14 şi 15 august : IR 1755 / 1752 Bucureşti Nord – Suceava şi retur; în zilele de 15 şi 16 august: IR 1834 / 1833 Timişoara – Iaşi şi retur, IR 1832 / 1831 Cluj-Napoca – Galaţi şi retur, R 4110 / 4111 Cluj-Napoca Sighetu Marmaţiei şi retur, R 4102 / 4105 Cluj-Napoca – Bistriţa Nord şi retur, se arată în comunicatul CFR Călători”, conform comunicatului.

Adormirea Maicii Domnului este cunoscută în popor sub denumirea de Sfânta Maria Mare. Este prăznuită de credincioșii creștin ortodocși pe data 15 august (lunii). Postul de două săptămâni care precede sărbătoarea, se socotește a fi la fel de însemnat că și postul Paștelui.

În credința populară se spune că acest post este rupt din Postul Mare: „La început, Postul Paștelui era de nouă săptămâni, dar văzându-se că e prea lung și prea sărăcăcios, așa că oamenii ieșeau prea slăbi în primăvară, când trebuia să se dea cu totul muncilor, s-a micșorat acest post cu două săptămâni și s-au pus aceste zile de post înaintea Sânta-Măriei Mari, când e belșug de legume și zarzavaturi”.

Adormirea Maicii Domnului. Se împart struguri pentru morți

În dimineața zilei în care este cinstită Adormirea Maicii Domnului se obișnuiește că femeile să meargă la biserică și să împartă struguri pentru cei trecuți la cele veșnice. În unele zone se dau pentru sufletele celor decedați prune coapte și faguri de miere.

Începând cu această zi, ciobanii coboară oile de la munte, bărbații își schimbă pălăria cu căciulă, se interzice scăldatul în apa râurilor spurcată de cerb și dormitul pe prispă. Schimbările de anotimp au fost interpretare în popor că fiind semne ale tristeții naturii, care regretă plecarea Sfintei Fecioare. Din acest motiv, iarba nu mai crește, iar frunzele încep să se îngălbenească.

De pe 15 august se deschidea în satul tradițional un important sezon al nunților, sezon care ținea până la intrarea în postul Crăciunului. În această zi se organizau târgurile și iarmaroacele de toamnă.

În această zi creștinii se roagă mai intens Maicii Domnului, știind că Mântuitorul nu lasă nimic neîmplinit.

Mesaje de Sfânta Maria. De ce nu este greșit să spui ”La mulți ani!” de Adormirea Maicii Domnului

 
 

Urmărește-ne pe Google News