Un loc de joacă aflat în spatele unor blocuri de pe Calea Moșilor, din sectorul 2 al Capitalei, are un nou strat de tartan, în urma reamenajării. Tartanul este un cauciucul turnat în loc de asfalt în astfel de locuri, pentru ca micuții să nu se lovească atunci când cad, fiind un material foarte moale.
Tartanul nu ocolește nici măcar copacii din spațiul de joacă. Și sunt peste zece pomi care încadrează toboganele și leagănele.
Pomi ale căror rădăcini se află, acum, sub un strat gros de cauciuc.
Lucrarea este realizată de Administrația Domeniului Public Sector 2, condusă de Vasilică-Alin Drugău.
Acesta este un apropiat al candidatului proaspăt anunțat de PSD la Primăria de sector, Dan-Cristian Popescu, fost în PNL, la fel ca Drugău.
La fața locului există și un mesaj prin care ADP 2 cere scuze locuitorilor pentru “disconfortul creat” în timpul efectuării lucrărilor.
“Nu trece seva”
Contactat de Libertatea, șeful ADP Sector 2, Alin-Vasilică Drugău, n-a oferit o explicație pentru modul în care a fost efectuată lucrarea.
Președintele Asociației Peisagiștilor din România, Diana Culescu, doctor în horticultură, avertizează că arborii se vor usca.
“Acești arbori vor muri. Arborii cresc an de an cu minimum un centimetru în diametru. Centimetrul acela este cel prin care trece seva. Dacă stratul nu se poate forma din cauza unui obstacol, cum este betonul sau orice produce o astfel de «gâtuire» a trunchiului, atunci seva nu trece”, a explicat peisagistul.
Dacă seva nu trece, arborele nu se poate hrăni și, în consecință, va muri.
Diana Culescu:
Astfel de lucrări s-au făcut și în alte orașe.
De exemplu, în 2015, pentru Viața Liberă, primarul Galațiului a spus că nu este nicio problemă, deoarece “acela e cauciuc care se decopertează foarte uşor. Copacul se dezvoltă cum vrea el, nu e beton, ceva care să fie fix. Se toarnă simplu şi la fel de simplu se decupează, exact cât trebuie, pentru a se iriga”.
Diana Culescu nu e de aceeași părere.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 10În primul rând, la noi se folosește un tartan impermeabil la apă și aer. Care, de cele mai multe ori, este pus peste un strat de beton. În al doilea rând, pentru că situația rămâne aceeași: trunchiul arborelui trebuie să poată crește în grosime an de an.
Diana Culescu:
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro