Deschiderea și utilizarea unui cont de e-mail implică din partea utilizatorilor o gestionare foarte riguroasă a datelor și a informațiilor, mai ales atunci când vine vorba de confidențialitate și securitate sau de atacuri de tip phishing și orice mesaje trimise în masă.

Gândește-te doar de câte ori ți se întâmplă ca într-o singură zi să deschizi un e-mail primit de la o persoană cunoscută, de încredere, și să accesezi un link sau să descarci un fișier atașat.

Fiecare dintre acele momente reprezintă tot atâtea oportunități pentru un infractor cibernetic să-ți spargă contul de e-mail. De aceea, dacă ai suspiciuni că adresa de e-mail ți-a fost compromisă ne-am gândit să-ți oferim câteva idei despre cum să verifici acest lucru și ce trebuie să faci pentru a te proteja.

Cum afli dacă ți-a fost spartă adresa de e-mail

Teoretic, conturile online pot fi sparte fără ca titluarii să-și poată da seama de acest lucru. De aceea, zilnic, mii și mii de adrese de e-mail sunt sparte în toată lumea. Sunt câteva indicii prin care îți poți da seama dacă adresa ta de e-mail a fost compromisă, cum ar fi:

  • mesaje care apar ca fiind citite, deși tu nu le-ai deschis
  • mesaje pe care nu le-ai trimis, dar apar în istoricul tău de mesaje trimise
  • mesaje prin care ești anunțat că s-a încercat schimbarea parolei, deși tu nu ai solicitat acest lucru
  • mesaje prin care ești anunțat că ai accesat adresa de pe un alt dispozitiv, deși tu nu ai făcut acest lucru
  • prieteni care îți semnalează e-mail-uri suspecte care au fost trimise de pe adresa ta

Există un website unde ai posibilitatea să verifici dacă la un moment dat ți-a fost spart email-ul personal după ce a fost luat de pe un site spart de către un infractor cibernetic și folosit în diverse scopuri, fără să ți se fi cerut aprobarea.

Astfel, nu ai altceva de făcut decât să accesezi website-ul https://haveibeenpwned.com/, să introduci în câmpul dedicat adresa ta de e-mail, cea personală sau cea de la birou, și în câteva fracțiuni de secundă vei afla dacă datele tale de autentificare ți-au fost compromise.

De cele mai multe ori, informațiile ajung în posesia unor atacatori cibernetici care trimit e-mailuri pentru a comite atacuri de tip phishing sau sunt utilizate direct pentru a efectua fraude de identitate.

Conturile sunt compromise de pe mai multe platforme de cumpărături online, de pe rețelele de socializare și din diverse servicii profesionale.

Cum să-ți protejezi adresa de e-mail

Dacă îți creezi un cont pe o platformă online va trebui să-ți setezi o parolă sigură, cât mai complexă, care să-ți protejeze datele personale de autentificare în fața eventualelor atacuri cibernetice.

Experții în securitate cibernetică recomandă alegerea unei parole cât mai complexe. Pentru asta este indicat să folosești atât cifre și litere, cât și caractere speciale precum !, @, #, $, %, ^, &, *, etc. Acestea sporesc nivelul de siguranță al parolei tale.

O parolă sigură poate fi formată dintr-un cuvânt mai lung, format din 8 până la 12 caractere. Îți recomandăm să înlocuiești anumite cifre cu litere care seamănă, cum ar fi 4 în loc A, 1 în loc I, 3 în loc de E, 8 în loc de B, și așa mai departe.

În procesul de alegere a unei parole sigure este foarte important să alternezi literele mari cu cele mici, dar și litere cu cifre. Motivul este acela că aceste succesiuni sunt greu de spart. 

Totodată, nu dezvălui nimănui parola ta, nu o trimite niciodată pe e-mail sau pe vreo aplicație de chat și nici nu te autentifica de la un calculator nesigur.

De asemenea, se recomandă folosirea unui manager de parole care să-ți genereze și să-ți păstreze o parolă cât mai sigură pentru conturile pe care le folosești în mediul online.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News