„Legat de inflaţie, trebuie să acţionăm în continuare pe produsele agroalimentare, să găsim soluţii şi pe partea de servicii, unde se exprimă la momentul acesta încă inflaţie. Inflaţia CORE ajustat implică un set de măsuri care înseamnă acţiune structurală, dar trebuie să ne axăm, aşa cum ne-am axat pe energie, pe zonele acestea şi sunt convins că dezideratul de inflaţie cu o cifră la sfârşit de an va fi atins cu siguranţă”, a afirmat Adrian Câciu în ședința de Guvern, potrivit Agerpres.

Precizările au venit după ce premierul Nicolae Ciucă a declarat, tot în ședința de la Palatul Victoria, că există primele semnale conform cărora inflaţia scade.

„Unul dintre obiectivele de guvernare a fost să facem în aşa fel încât inflaţia în anul 2022 să nu depăşească pragul de 20%. S-a oprit undeva la puţin peste 16%. Din datele pe care le avem astăzi putem să identificăm că, datorită măsurilor pe care Guvernul le-a luat în sensul temporizării, stabilizării creşterii preţului la energia electrică şi la gaze, avem primul semnal prin care inflaţia scade”, a spus premierul.

Anterior, Banca Naţională a României a transmis că a revizuit în scădere prognoza de inflaţie pentru finalul lui 2023. Mai precis, datele BNR arată că inflația va fi de 7%, după ce, în noiembrie 2022, estima o inflaţie de 11,2% pentru finalul acestui an. Potrivit guvernatorului Mugur Isărescu, pentru finalul lui 2024 este estimată o inflaţie de 4,2%.

Rata anuală a inflaţiei în luna ianuarie a fost de 15,1%, în scădere cu peste un punct procentual față de luna trecută, când a fost de 16,4%, arată cele mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Rata inflației este însă aproape dublă față de aceeași perioadă a anului trecut. În ianuarie 2022, era de 8,4%.

Vezi şi ce este PIB-ul unei țări şi cum se calculează, precum şi ce este inflația și cum se calculează aceasta!

 
 

Urmărește-ne pe Google News