Personajul principal al tranzacțiilor cu milioane de măști venite din China în aceste luni este șeful Unifarm, Adrian Ionel. Rămas la conducerea companiei de stat, în ciuda mai multor probleme avute de-a lungul anilor, unele dintre ele, precum un raport al Corpului de Control din 2017, publicate deja de Libertatea.
În aceeași perioadă cu raportul Corpului de Control, un alt raport, de data aceasta de audit, datat 17.04.2017-26.05.2017, a scos la lumină alte nereguli în dreptul lui Ionel.
Astfel, într-un document semnat de auditorii Renata Zulean, Sineta Ilie, Liliana Putinică, Simona Crânguș și Rodica Covlescu, supervizate de Mihai Constantinescu, șeful auditului din Ministerul Sănătății, se arată că Adrian Ionel a fost, timp de peste două luni, director concomitent în două entități publice: compania de stat Unifarm și Institutul Cantacuzino.
Două luni, șef în două părți
La pagina 19 din raport, într-o enumerare a tuturor șefilor de la Institutul Cantacuzino, auditorii ajung la numele lui Adrian Ionel. La care observă că a fost, timp de două perioade, la începutul și la finalul mandatului de la “Cantacuzino”, director și la Unifarm, și la Cantacuzino.
La momentul numirii de către ANCSI (n.r. Autoritatea Națională pentru Cercetare Științifică și Inovare) la I.N.C. Cantacuzino în data de 12.08.2015 nu s-a ținut cont că domnul Adrian Ionel era director general/manager la Unifarm SA.
Fragment din raportul audit:
Auditorii au aflat, dintr-un alt audit, la Unifarm, că decizia de suspendare a venit, din partea Consiliului de Administrație, abia pe 04.09.2015, la trei săptămâni după ce fusese numit la Cantacuzino.
Situația a fost copiată la indigo și la revenirea în Unifarm. Repunerea în funcție a fost oficializată prin decizia 46 a C.A. din 06.06.2016, în timp ce el apare revocat de la Cantacuzino prin decizia 9292/21.07.2016, adică la o lună și jumătate distanță.
Suspendarea din funcția deținută la Unifarm SA ar fi trebuit să fie făcută anterior numirii ca director general la altă instituție, tot prin ordin al ministrului sănătății conform prevederilor legale în vigoare (HG nr. 892/1998 privind înființarea Companiei Naționale Unifarm SA, capitolul 5, art. 15).
Fragment din raportul de audit referitor la Institutul Cantacuzino:
Lipsesc ordinele din 2015-2016
Mai mult, auditorii observă faptul că suspendarea, dar și repunerea în funcție nu sunt făcute printr-un ordin al ministrului sănătății, care să dubleze propunerea Consiliului de Administrație.
Ci doar prin două decizii ale Consiliului de Administrație, una de suspendare, una de repunere în funcție.
Auditorii subliniază asta în raport: “Directorul general /managerul Companiei Naționale Unifarm SA o reprezintă, în raporturile cu terții, este numit și revocat prin ordin al ministrului sănătății, la propunerea consiliului de adminstrație”.
Prima oară, Ionel fusese numit în funcție prin OMS nr. 1340 din 01.12.2012.
A luat Unifarm credit de urgență direct de la Trezoreria Statului pentru a cumpăra materiale medicale contra pandemiei COVID-19.
Constantinescu, prins și el cu incompatibilitatea de ANI
La final, documentul este semnat, pe lângă auditori, și de șeful auditului din Ministerul Sănătății, Mihai Constantinescu, drept supervizor.
E același Constantinescu despre care Libertatea a scris, acum câteva zile, că a fost găsit incompatibil de ANI și, între timp, a achiziționat 11 laptopuri care sunt de negăsit în cadrul unui proiect european, fix speța în care ANI l-a găsit în culpă în 2018.
Constantinescu a pierdut la Curtea de Apel contestația privind incompatibilitatea, iar termenul de la ÎCCJ se va judeca abia în 2021. Până atunci, Ministerul Sănătății punctează că deciziile ANI și de la Curtea de Apel nu sunt executorii.
Libertatea a solicitat din partea ANI un răspuns legat și de cazul lui Adrian Ionel, pe care nu l-a primit până la publicarea acestui text.
Unifarm, miezul importului de măști
Compania Națională Unifarm este cea despre care Libertatea a scris, în ultimele săptămâni:
- Măști cumpărate de firma soției fostului ofițer SRI Alexandru Sas au ajuns la Unifarm și în spitale la preț dublu față de cel cu care au fost achiziționate din China;
- Cerințele unei licitații lansate vineri după-amiază și cu termen de depunere până luni după-amiază, licitație prin care Ministerul Sănătății vrea să cumpere mai multe produse, ”conduc direct la portofoliul unei firme din București”. E vorba de Unifarm, compania deținută chiar de Ministerul Sănătății. În ciuda expunerii publice a situației, contractele sunt încredințate către Unifarm.
- Măști aduse din China și livrate de Unifarm în spitale, produse de o firmă de pamperși, marcate drept periculoase de Protecția Consumatorilor după o alertă venită din Belgia.
Libertatea a solicitat un punct de vedere inclusiv de la Unifarm legat de subiectul de față, însă nu a primit vreun răspuns.
Foto principala: INQUAM Photos / Octav Ganea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro