Potrivit medicului, era previzibilă apariția cazurilor de variola maimuței și în România, iar cele apărute până acum, cel mai probabil, nu vor fi singurele.
„Este o infecție care, în general, dă forme ușoare și medii. Și sunt cazuri rare când, într-adevăr, sunt complicații și pune în pericol viața pacientului foarte rar”, spune Marinescu.
Transmiterea se face prin contact direct și prelungit, mult mai greu de realizat decât în cazul COVID, iar mortalitatea este mult mai mică.
Acesta spune că persoanele vaccinate cu serul împotriva variantei clasice de variolă au un nivel mai ridicat de protecție împotriva bolii.
„Vaccinul pentru variola umană asigură, din fericire, o eficacitate de 80-85 la sută din datele pe care le avem. Ceea ce înseamnă că persoanele născute după 1979, când nu a mai fost obligatorie vaccinarea, au un risc mare de a se infecta. Și altceva ce este foarte important: prin vaccinare se asigură o imunitate durabilă de zeci de ani”, a spus Marinescu.
Medicul a precizat că nu sunt necesare niciun fel de măsuri, mai ales măsuri restrictive, dar că este recomandată vaccinarea persoanelor care sunt contact direct, referindu-se în primul rând la partenerul infectatului.
În primele zile, înainte de apariția erupției, boala se manifestă cu febră și dureri în gât. Pot fi dureri musculare, stare generală proastă, ganglioni inflamați.
„Trebuie ca în momentul în care avem o erupție cu veziculele să ajungem la un medic, că e medicul de familie sau altcineva, care practic să confirme că e o suspiciune sau nu. Și de aici parte de confirmare dacă e cazul”, spune Adrian Marinescu.
El spune că nu există „un tratament țintit antiviral în momentul de față” și că pentru formele ușoare și medii este nevoie de un „tratament simptomatic, de reechilibrare, de monitorizare”.
În întreaga lume există peste 1.600 de cazuri confirmate şi 1.500 de cazuri suspecte de variola maimuţei până în prezent, în acest an. Dintre acestea, 72 de persoane din 39 de ţări au murit, după cum au anunțat reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății.
Variola maimuţei este endemică în anumite părţi ale Africii și au existat mai multe cazuri decât în mod obişnuit în ţări precum Nigeria şi Congo.
România a înregistrat până acum patru cazuri de variolă a maimuței.
Variola maimuței provoacă simptome asemănătoare gripei şi leziuni ale pielii şi se răspândeşte prin contact apropiat.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro