„Ceea ce se vede este o creştere nu exponenţială deocamdată, dar este o creştere şi se va vedea în intervalul următor. Undeva din a doua jumătate a lunii ianuarie, spre 1 februarie va fi o creştere clară. Mă aştept ca lunile februarie, martie şi aprilie să fie lunile într-adevăr în care vom avea probleme legate de numărul de cazuri”, a spus medicul.
Acesta a precizat că „este foarte greu de spus când va fi exact vârful”, dar că vor fi „maximum trei luni în care nu vom avea multe cazuri severe, dar vor fi multe infecţii”.
Potrivit acestuia, persoanele vaccinate cu schemă completă, cele care au trecut prin boală sau cele care s-au vaccinat şi au şi trecut prin infecţie vor avea o „probabilitate mică” de a face o formă complicată de boală, care să necesite internare la terapie intensivă.
Dr. Marinescu a spus și că se aşteaptă ca în luna martie să apară o variantă îmbunătățită a vaccinului anti-COVID.
Este evident, din datele pe care le avem, că vaccinurile de acum nu au aceeaşi eficienţă pe varianta Omicron. Nici nu avem atât de multe date. Aşteptăm ca, probabil, undeva în martie să avem update-ul vaccinului.
Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului Matei Balș din București:
Medicul infecționist a precizat că vaccinarea „este varianta cea mai bună de a preveni şi este clar că oamenii care au o schemă completă, mai ales dacă au şi boosterul, au o protecţie bună inclusiv în raport cu Omicron”.
La acest moment, în România au fost confirmate oficial 92 de cazuri de infectare cu tulpina Omicron, iar Ministerul Sănătății a anunțat pe 31 decembrie că datele sugerează „începutul transmiterii comunitare pentru tulpina Omicron, care probabil va deveni dominantă în următoarele două săptămâni”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro