Într-un articol publicat pe blogul său, Adrian Năstase subliniază că România se află într-un moment crucial, în fața unei reconfigurări mondiale.
„Nu mă pot împiedica să largesc zona de amintiri a „radarului” meu și să mă gândesc că au trecut 20 de ani de la alegerile prezidențiale și parlamentare la care am participat în 2004.
Știu, lucrul cel mai complicat, în viața, este să alegi când te afli la intersecția drumurilor. E adevărat, uneori, alții aleg pentru tine. Rămâne doar să te întrebi cum ar fi fost dacă „poporul” ar fi ales altfel în acele situații…”, a transmis Adrian Năstase.
Apoi, fostul lider PSD se întreabă dacă poporul „devine mai înțelept odată cu trecerea timpului”.
„Îmi este destul de neclar răspunsul.(…) „Narativul” cu „unitatea” e folosit doar în campaniile electorale. Oamenii politici dar și liderii sindicali au stat la masa împreună și au comandat feluri de mancare sofisticate. Acum, când cineva trebuie să plătească consumația, începe cearta, aruncarea răspunderilor de la unii la alții. Deși era clar că va fi un decont dureros…Toți știau că urmează ordonanța trenulețul.”, a mai scris Adrian Năstase.
Năstase consideră 2025 va fi „un an al unor mari schimbări internaționale”.
„Puțini lideri români înțeleg că s-a încheiat modelul pe care americanii l-au impus țărilor în tranziție. (..) Ar trebui să înțelegem că se schimbă aliniamentele mondiale. În jurul nostru, se produc mișcări politice favorabile Rusiei – Ungaria, Serbia, Slovacia, Bulgaria, Cehia, Germania. Pentru SUA, pare că Europa (…), nu mai prezintă aceeași importanță.”, a adăugat acesta.
Astfel, Adrian Năstase se întreabă dacă „este capabilă Romani să dezvolte o politica externă care să ne permită să nu plătim prețul acestor schimbări de paradigmă”.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Balcan20_brs. • 02.01.2025, 13:46
Da il cunosc pe Adrian Nastase din politica de dupa anii 1990 si declaratiile facute in mediu restrans , de dragoste pentru limbile occidentale si cu precadere a limbi engleze. Dar nu stiam punctul lui de vedere privind relatiile Romaniei cu tarile din vestul Europei si din Europa in general , dar acest articol de presa ma lamureste pe deplin , asupra pozitiei Fostului Ministru de externe al Romaniei si asta imi arata ca acesta a ramas pe loc fata de colapsul sovietic din anii 1990 , care a inghitit Europa de la Atlantic la zona delimitativa de securitate economica si de aparare de pe istmul finlandez si Marea Baltica si Marea Neagra . Si pe care rusia nu a reusit sa il recupereze economic sub nici-o forma si a apelat la lovitura de razboi in Ucraina care o va mentine intr-o impilare continua multa vreme indiferent de rezultatul paci cu Ucraina sau schimbul de lidersip survenit la Casa Alba. Cu toate ca in perioada de prim-ministru , catalogat ca un mare privatizator al economiei .
Florian_Nicolaescu • 01.01.2025, 23:42
În 1990, președintele Ion Iliescu și ministrul de externe Adrian Năstase susțineau rămânerea României în Tratatul de la Varșovia și crearea unei Uniuni a Europei Centrale şi de Răsărit la care să adere fostele membre ale lagărului socialist. Așa că știm, fosilă comunistă, ce s-ar fi întâmplat dacă românii făceau altă alegere și te cocoțau în fotoliul prezidențial.
K476 • 01.01.2025, 14:44
Inca nu am uitat reteau din anii 2000 care vana copii abandonati si in mai putin de 24 erau vanduti si scosi din tara cu acte in regula. Pornea din spital, de la vanatorii din spital si includea primaria, judecatoria, asistenta sociala pt acte, iar banii mergeau la partidul care a adus vanatorii in spitale. Cine era prim-ministru atunci? Pe cine finanta rețeaua?