”Daca ar trebui sa compar iesirea in strada, de ieri, a tinerilor, in mai multe orase din tara, m-as gandi nu atat la ce s-a intamplat in ianuarie 2012 in Piata Universitatii, ci, mai curând, la revolta tinerilor din Franta, din mai 1968. Evident, ceea ce s-a intâmplat la Clubul Colectiv, tragedia de acolo, cu o dimensiune emotională imensa, a reprezentat „scânteia” ce a declansat, extrem de rapid, prin mesaje fb, iesirea in stradă. Sigur că acesti tineri, in majoritate de 20-30 de ani, nu pot să cunoască in intregime ce s-a intâmplat „in ultimii 26 de ani”. Lozincile lor, diferite (dar confectionate din aceleasi materiale si scrise cu aceleasi litere), vizeaza global, „clasa politică” dar, concret, politicieni dintr-o singură zonă politică. Interpretarea mea este că iesirea in stradă s-a datorat unor nemultumiri multiple, fiecare din miile de tineri având propria sa nemultumire – unii nemultumiti ca nu au un loc de muncă, altii nemultumiti de locul de muncă, altii nemultumiti de statutul lor in cadrul multinationalelor. Unii, nemultumiti de situatia revolutionarilor, altii, nemultumiti de echipele de fotbal pe care le sustin (dovadă săriturile pe loc specifice tribunelor de fotbal). Nu stiu dacă, pentru ei, stigmatizarea comunismului mai este importantă asa cum era (si pare ca mai este) pentru părintii lor. Există acum insă o nemultumire generală care insumează multiple nemultumiri individuale – foarte diferite. O acumulare de fapte, de evenimente, de trăiri, de aspiratii neimplinite. Toate acestea au generat o imensă tensiune socială. Desigur, nu vreau să cred că au existat diversiuni sau manipulări. Intr-o societate democratică, asttfel de lucruri nu se pot intâmpla…
Victor Ponta a făcut un lucru extrem de intelept. A lăsat fără obiect, prin demisia lui, o actiune care s-ar fi dezvoltat in bulgăre de zăpadă. Apoi, l-a determinat si pe primarul Piedone să demisioneze si a aruncat un cartof fierbinte in bratele lui Johannis, ale lui Dragnea si ale liderilor PNL. Dacă se păstrează Coalitia, desemnarea unui candidat de premier se va dovedi dificilă. PNL, constient de acest lucru, va milita pentru alegeri anticipate – decizie greu de pus in practică, mai ales că ele ar trebui să aibă loc cam cu o jumătate de an inaintea celor la termen. Si in conditiile in care trei sferturi din parlamentari, care nu se vor mai regăsi pe viitoarele liste, nu vor putea fi convinsi de o astfel de strategie. Pentru Johannis, a forta numirea unor candidati „no name” pentru a obtine, in două rânduri, un vot de neincredere in Parlament, este riscant prin consecintele ce pot apare in ceea ce inseamnă propriul său mandat. A forta desemnarea unui guvern minoritar PNL ar fi, de asemenea, riscant, in ambele variante.
Ponta si-a ales un motiv oportun pentru a iesi, deocamdată, din scenă. Rămân in scenă cei care sprijină „tăierea la ras” a clasei politice, „defrisarea politică”, neintelegând că schimbările trebuie realizate in mod gradual. Deschiderea Cutiei Pandorei in momentul in care există instabilitate politică la frontierele României – vezi situatia din Ucraina, din Republica Moldova, din Marea Neagră, anumite abordări din Ungaria, nu mi se pare un lucru foarte intelept. Iar desfăsurarea acestor evenimente, in momentul in care are loc la Bucuresti Reuniunea la vârf a sefilor de stat din Europa centrală si de est, va slăbi mesajul si semnificatia acestei intâlniri. Nu stiu de ce mi-au venit in minte si unele evenimente de la Chisinău…
PS: Vă rog să-l ajutati pe Băsescu să inteleagă că nu este vorba de distractia tinerilor si de cluburi. Este mult mai mult decât atât. Inclusiv de cele două mandate ale sale.”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.
Politică Comentează