Gigi Becali sau Adrian Năstase vor mai avea de aşteptat până să fie eliberaţi după promovarea legii graţierii şi amnistierii. Valeriu Zgonea a declarat că până nu va exista un consens politic la nivelul tuturor forţelor din Parlament proiectul va rămâne la Comisia juridică.
„Legea graţierii rămâne la comisie până va avea consens politic. Până nu văd un consens la nivelul forţelor politice, până nu văd un agrement din partea instituţiilor care trebuie să o aplice, va rămâne acolo. I-am rugat pe toţi cei interesaţi, Ministerul Justiţiei, Ministerul Public, CSM, să vină la Parlament să-şi exprime punctul de vedere şi dacă există un consens şi Guvernul României şi Comisia Europeană sunt de acord îl promovăm, dacă nu, el rămâne la comisie”, a spus Zgonea la Palatul Parlamentului, potrivit Agerpres.
În acelaşi timp, vicepreşedintele PSD a accentuat că închisorile sunt suprapopulate, motiv pentru care Guvernul este nevoit să decidă în ce proiect va investi 5 milioane de euro, pentru construirea unui nou loc de detenţie sau ridicarea unui nou spital sau reparaţia unor ţcoli.
„Trebuie să găsim o soluţie, soluţia nu trebuie să o găsească Parlamentul, Parlamentul o găseşte în momentul în care cei care sunt obligaţi să găsească o soluţie se eschivează. Am avut o discuţie cu ministrul Justiţiei, el mi-a spus că va avea un dialog cu colegii din minister să dacă se va considera oportună promovarea proiectului îl va susţine”, a a punctat social democratul.
Legea amnistierii şi graţierii a fost iniţiată de către deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun. Actul normativ prevede amnistia si gratierea unor largi categorii de infractori. Proiectulul a fost analizat de către Comisia juridică, în seara de 9 decembrie 2013, în condiţiile în care la lucrările comisiei au participat un sfert din totalul de 27 de membri fiind adoptate o serie de amendamente. Actul normativ prevedea amnistierea infracţiunilor pedepsite cu închisoare de până la şase ani şi graţierea pedepselor cu închisoarea de până la şapte ani. Termenele iniţiale erau de până la patru ani pentru amnistie şi de şapte ani pentru graţiere.
Printre cei care ar putea scăpa de închisoare în cazul în care legea va fi adoptată se număra, alături de mii de infractori de drept comun, şi figuri publice precum Adrian Năstase, Gigi Becali, Cătălin Voicu, Antonie Solomon, Ionel Mantog, Nicolae Mischie sau Decebal Traian Remeş.
Senatul respinsese proiectul în luna mai anul trecut însă forul decizional este Camera Deputaţilor. Modul în care s-a făcut adoptarea legii de către Comisia Juridică a stârnit reacţii negative atât la nivelul societăţii civile cât şi la nivelul ambasadelor străine, motiv pentru care liberalii au declarat că nu îl susţin.
Ca urmare a acestei reacţii legea amnistierii a fost scoasă de pe ordinea de zi a sesiunii de vot final a Camerei Deputaţilor de pe 10 decembrie. Decizia a fost luată de preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, împreună cu liderii de grup.
„Comitetul liderilor grupurilor parlamentare a decis scoaterea de pe ordinea de zi a poziţiei 22, cu privire la amnistiere. Celelalte proiecte rămân pe ordinea de zi”, a anunţat Zgonea în plenul Camerei Deputaţilor.
După care s-a hotărât ca proiectul să fie de către plenul Camerei Deputatilor inapoi la comisia juridica. Potrivit votului deputaţilor din, 17 decembrie, proiectul va reveni la votul final pe 1 februarie.