”Pentru electoratul PSD absenţa unui candidat propriu în alegerile de anul viitor înseamnă, la acest moment, o veritabilă criză a reprezentării şi identităţii politice. Lecţia acelui episod este că niciun preşedinte de partid nu poate tranzacţiona voturile partidului pe care îl conduce, dacă votanţii nu se simt reprezentaţi de un candidat. Este riscant să crezi că votanţii PSD vor merge masiv la vot doar pentru că aşa le spune „Partidul””, a scris fostul premier, pe blogul său.
PSD, ”lipsă de strategie” pentru prezidențiale
Adrian Năstase a dezvoltat foarte mult capitolul ”Alegeri prezidențiale” și a făcut referire la anunțul lui Liviu Dragnea de a nu candida în 2019, spunând că este neclar pentru că lipsește viziunea PSD pentru aceste alegeri.
”În plus, poate că, pentru a câstiga turul al doilea, cele două partide ar putea să susțină, impreună, un candidat din afara partidelor – un academician, de exemplu -, care să poată să mobilizeze voturi si din zona indecisilor”, a mai scris Năstase.
Tot el a vorbit despre Congresul PSD din martie, când a fost doar o ”reașezare a scaunelor” în partid. Fostul președinte social-democrat îi dă dreptate senatorului Niculae Bădălău, care a cerut conducere colectivă și funcționarea forurilor de conducere din partid.
Conflictele din PSD
După ședința cu scântei a conducerii PSD, de sâmbătă, la Neptun, Adrian Năstase trece în revistă luptele pe care PSD le duce.
”Tensiunile interne din partid; conflictul cu Klaus Iohannis şi cu partidele din opoziţie; războiul cu SRI, SPP, Ministerul Public definite toate, imprecis, drept parte a „statului paralel”; criza de imagine cu potenţiale implicaţii penale după mitingul din 10 august; instalarea neîncrederii externe în PSD, pe fondul percepţiei existenţei unui „deficit democratic”; pesta porcină, cu efecte sociale şi economice importante; reglementarea exploatărilor de gaze naturale din Marea Neagră. La acestea se poate adăuga tensionarea societăţii în contextul organizării unui referendum pentru definirea familiei”, a enumerat fostul premier.
Ca atare, susține Adrian Năstase, dacă PSD nu va rezolva aceste conflicte, există un ”potențial de a se transforma în crize majore”.
Cât despre relația cu Occidentul, fostul premier a comparat România cu Venezuela, ”o țară în colaps”.
”Poate că există şi la Bucureşti tentaţia unui regim iliberal, a căutării de duşmani reali sau inventaţi, Retorica necontrazisă oficial de către PSD despre „gândaci externi” nu face decât să aducă şi mai multă neîncredere în PSD, într-o Europă măcinată de tensiuni şi rivalităţi”, a scris Năstase.
Resursele umane din PSD
Fostul președinte PSD a criticat și desființarea departamentelor de specialitate din partid, deși ele au fost reînviate pe foaie de Liviu Dragnea. Sunt carențe profesionale ale unor miniștri, spune Adrian Năstase, aceeași critică fiind adusă și șefilor instituțiilor deconcentrate.
”Despre PSD s-a spus mult timp că este „un partid respectat pentru știinta guvernării, chiar dacă nu este iubit”. Din păcate, acest lucru pare a deveni tot mai putin valabil”, a conchis fostul premier.