Aceasta era ştirea ce apărea a doua zi chiar in revista Flacăra din 18 septembrie 1973. Evenimentul ce a marcat naşterea acelui veritabil Woodstock românesc a avut loc în Casa de Cultură a sectorului 1 din Bucureşti. Vreme de aproape 12 ani, Cenaclul a crescut precum un arbore uriaş, ajungând în toate colţurile ţării şi mutându- se treptat din săli pe stadioane umplute cu zeci de mii de oameni. În 2 mai 1977, spectacolul Cenaclului a ieşit pentru prima oară în aer liber, de Ziua Tineretului, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. Statistic, existenţa Cenaclului a însumat 1.615 concerte şi peste 6 milioane de spectatori. Dramă teribilă pe arena din Ploieşti Finalul acestuia a venit după incidentele de la spectacolul din 15 iunie 1985, din Ploieşti.
Atunci, o furtună teribilă, însoţită de trăsnete şi fulgere, a transformat mulţimea de oameni adunată pe stadionul “Petrolul” într-o masă înspăimântată. În ciuda vremii, Păunescu a decis că spectacolul poate continua. Din păcate, oamenii s-au călcat în picioare, după ce un fulger a cufundat stadionul în beznă. În busculada creată, au murit cel puţin 5 persoane, fiind răniţi încă o sută. Acesta a fost pretextul pentru ca, chiar de a doua zi, Cenaclul să fie interzis, iar Păunescu, a cărui popularitate deja devenise deranjantă pentru familia Ceauşescu şi cei din preajma ei, a fost practic exclus din viaţa culturală şi socială, până la Revoluţie. În 7 mai 1990 înfiinţează Cenaclul Totuşi iubirea, cu care susţine, timp de un deceniu, alte sute de spectacole.
Ultimul show, anul acesta, pe 1 august
Ultimul cenaclu coordonat de Adrian Păunescu a avut loc anul acesta, pe 1 august, pe stadionul din Năvodari, la iniţiativa lui Florin “Axinte ” Petrescu şi a primarului localităţii, Matei Nicolae. Marele pţt a apărut pe scenă alături de artişti şi a venit însoţit de familia sa. Timp de şase ore, o parte a artiştilor lansaţi de Adrian Păunescu (printre ei, Florin Petrescu, Radu Pietreanu, Folk T, George Nicolescu, Magda Puskas, Vali Moldovan, Vasile Mardare, Vanghele Gogu, Andrei Păunescu, Mihai Napu, Ionel Tănase de la trupa Totuşi) a cântat în faţa a 12.000 de spectatori. (Florian Gheorghe)
Artiştii lansaţi de Păunescu îşi plâng mentorul
Pe scena Cenaclului Flacăra s-au lansat, de-a lungul anilor (1973-1985), cele mai mari nume ale muzicii româneşti, care astăzi – la unison – îi aduc un ultim omagiu celui care le-a marcat cariera într-un mod atât de fericit: poetul Adrian Păunescu
1.000.000 de exemplare tipărite
Cu peste 50 de volume publicate în decursul a aproape 45 de ani, Adrian Păunescu a fost cel mai prolific şi difuzat poet român din literatura contemporană, cărţile sale fiind tipărite într-un tiraj total ce a depăşit 1.000.000 de exemplare.