“Dă-mi, Doamne, viaţă, încă nişte ani”, se ruga Adrian Păunescu, în urmă cu câteva zile, pe patul de spital. Minunea nu s-a produs… O fi Dumnezeu atât de nepăsător sau ceata Lui de îngeri avea nevoie de încă un poet? Sufletul i s-a ridicat, ieri, la cer.
A plecat prea repede dintre noi. La vârsta de 67 de ani, inima celui mai mare poet român contemporan s-a oprit ieri, la ora şapte dimineaţa. A suferit extrem de mult.
Adrian Păunescu a fost internat, în urmă cu aproape două săptămâni, la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din Capitală, în stare gravă, organele vitale fiindu-i aproape de colaps. Medicii au făcut tot posibilul pentru a-l salva. L-au operat şi l-au resuscitat de fiecare dată când inima îi juca feste.
Dărâmat de durere şi sleit de puteri, artistul nu se dădea bătut. În puţinele minute de luciditate, maestrul nu a încetat să fie el însuşi: marele poet Adrian Păunescu, şi de pe patul de spital a scris, trimiţând lumii crâmpeie din genialitatea sa.
«Lumânările au continuat să ardă»
Din nefericire, nu s-a mai putut face nimic pentru el. “După nenumărate tentative de resuscitare, a trebuit să ne declarăm învinşi. Maestrul a plecat dintre noi”, a anunţat trista veste, ieri dimineaţă, medicul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Floreasca. Totodată, Brădişteanu a mai declarat în exclusivitate, pentru Libertatea, că toată familia, chemată de urgenţă de către el, a fost la căpătâiul lui Adrian Păunescu atunci când şi-a dat ultima suflare. Pe lângă Andrei şi Ana Maria, alături de poet s-a aflat şi Ioana, fiica din fosta căsătorie.
“Ultima persoană pe care poetul a văzut-o şi cu care a discutat a fost soţia sa, iar asta s-a întâmplat marţi (n.r. – 2 noiembrie). În acea zi, la ora 17.00, a mai suferit un stop cardiac şi a început să-i fie administrat un anestezic uşor pentru a putea fi hrănit cu un tub gastric. Lumânările ardeau în momentul în care poetul şi-a dat duhul şi au continuat să ardă mult timp după aceea”, ne-a mai precizat medicul Brădişteanu.
Gheorghe Hagi: «Scrieţi versuri precum joc eu fotbal»
În timpul campaniei de calificare a echipei naţionale de fotbal la turneul final al Campionatului Mondial din Franţa, ediţia 1998, Adrian Păunescu, împreună cu o parte dintre membrii Cenaclului Totuşi iubirea, patronat şi condus de el, a făcut o vizită tricolorilor în cantonamentul de la Săftica.
La finalul unei melodii, ale cărei versuri au fost scrise special pentru echipa naţională, Gheorghe Hagi a făcut următoarea observaţie: “Vă mulţumim pentru poezie, dar poate că ar fi trebuit să amintiţi şi de goluri”. În acel moment, Adrian Păunescu a oprit recitalul Tatianei Stepa şi i s-a adresat lui Hagi: “Bună observaţia, Gică. Până la finalul întâlnirii noastre, dorinţa ta va fi îndeplinită”.
Şi s-a ţinut de cuvânt. Versurile cu pricina, scrise de Maestru, au fost următoarele: “Vom umple toate porţile cu goluri,/ Mergând mereu pe sensul interzis/ Şi vom transmite salutări în ţară/ Echipa României din Paris”. Hagi, vădit emoţionat, s-a ridicat în picioare, adresându- i-se poetului: “Maestre, scrieţi versuri precum joc eu fotbal”.
Personalităţile plâng moartea poetului: «Este foarte greu să pierzi un prieten»
Mădălin Voicu: “Pe lângă un mare artist, un mare om, mie mi-a plecat un prieten. Ne cunoşteam cu mult timp înainte să înceapă Cenaclul Flacăra. E foarte greu să pierzi un prieten”.
Mircea Dinescu: “Păunescu a fost un fenomen natural cum este o furtună, o ploaie, un cutremur. A fost un mare talent. A fost primul scriitor care s-a certat cu Nicolae Ceauşescu”.
Ion Iliescu: “Era capabil într-o singură noapte să umple pagini întregi. Avea o forţă de creaţie extraordinară. A fost numit pe nedrept poet de curte al familiei Ceauşescu” .
Sergiu Nicolaescu: “Mă impresionează teribil faptul că l-am pierdut pe Adrian Păunescu, dar am pierdut atâţia oameni deosebiţi, încât stau şi mă întreb dacă locul meu nu este printre ei”.
Florin Piersic: “Michael Jackson poate fi înlocuit. Adrian Păunescu este însă de neînlocuit. Până acum, mulţi l-au pus la zid, iar azi se declară cutremuraţi de moartea lui”.
Sicriul a fost depus la Uniunea Scriitorilor
Sicriul cu trupul neînsufleţit al poetului a fost depus, ieri, în jurul orei 16.00, la Uniunea Scriitorilor din România, Adrian Păunescu urmând a fi înmormântat, mâine, la ora 13.00 pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu din Capitală.
Familia ar fi vrut ca trupul neînsufleţi al poetului să fie depus la Ateneul Român, însă conducerea instituţiei a declarat pentru Agerpres că, din cauza concertelor şi a repetiţiilor deja programate pentru aceste zile, nu poate da curs cererii familiei.
Avea şase locuinţe
Conform declaraţiei de avere completate în ianuarie 2009, la finalul mandatului de senator, Adrian Păunescu deţinea două case de locuit, trei vile de vacanţă, un apartament, precum şi şapte terenuri. Avea tablouri şi bijuterii în valoare de 23.000 de euro şi conturi bancare în care se află aproape 150.000 de lei.
Căsătorit de două ori
Adrian Păunescu a fost căsătorit de două ori. Din prima căsnicie cu Constanţa Buzea, care a durat 17 ani, a avut doi copii, Ioana şi Andrei. Din a doua căsnicie, cea cu Carmen Păunescu, a venit pe lume Ana Maria, care acum are 20 de ani.
fotografii: Gabriel Miron, Robert Hanciarec
Citeşte şi: Petru Calapodescu: A mai tăcut o voce a ţării